Politiet drukner i gamle svindelsager, som giver flere års ventetid på opklaring: - Det er utilgiveligt

Fyns Politi topper statistikken og bruger i gennemsnit 830 dage på at efterforske en sag om økonomisk kriminalitet. På landsplan er behandlingstiden fordoblet på seks år.

Hvert år bliver tusindvis af danskere bedraget, når de eksempelvis handler på nettet, får et opkald fra en falsk bankrådgiver eller køber en billig telefon på en brugtsalgsside. 

Men går man til politiet og anmelder bedrageriet, er der udsigt til meget lang sagsbehandlingstid, viser en statistik fra Anklagemyndigheden, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

I en samlet opgørelse for alle landets politikredse fremgår det, at politiet på landsplan brugte 656 dage i gennemsnit på at efterforske en sag om økonomisk kriminalitet i 2023. Herunder både småbedrag af privatpersoner og storbedrageri for svimlende summer.

Værst står det til på Fyn, hvor sager afgjort i 2023 i gennemsnit tog 830 dage at behandle fra anmeldelse til at politiet droppede sagen eller rejste tiltale.

- Det er utilgiveligt, at sagsbehandlingen er så langtrukken. Vores fokus er på at få den nedbragt hurtigt, siger Michael Lichtenstein, som er vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Fyns Politi.

Ophobning af gamle sager

Årsagen til den lange sagsbehandlingstid skal findes i uoverskuelige bunker af gamle sager, der endnu ikke er efterforskede og afsluttede.

Hvor mange sager Fyns Politi ikke har afsluttet endnu, oplyser kredsen ikke. 

Sidste år flyttede Fyns Politi flere ressourcer til Michael Lichtensteins afdeling, for at håndtere sagsmængden. 

- Man starter med de sager, der er ældst, og det får den afledte effekt, at de nye anmeldelser stadig blive ældre, før man når til dem. 

Politikredsen vurderer, at det vil tage år at komme til bunds i bunken.

- Vi er kommet et godt stykke ned i bunken nu, og det er min forventning, at sagsbehandlingstiden vil være lavere næste gang, der kommer en opgørelse. Der vil dog gå noget tid, før sagsbehandlingstiden igen rammer det, som Michael Lichtenstein kalder et acceptabelt niveau.

Michael Lichtenstein, som er vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Fyns Politi.
Michael Lichtenstein, som er vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Fyns Politi.
Foto: Camilla Feldt Andersen


Netop den problemstilling har SF taget ved hornene. I et nyt udspil ønsker partiet, at man snarest får genforhandlet politiforliget, set i lyset af de lange sagsbehandlingstider og afsløringerne af organiseret økonomisk kriminalitet i TV 2-dokumentaren "Den sorte svane".

- I stedet for at lave ny lovgivning synes jeg, vi skal skrue politiets ressourcer op for at efterforske økonomisk kriminalitet. Det, vi eksempelvis ser i "Den sorte svane", er jo allerede klart ulovligt, siger Karina Lorenzen, der er retsordfører for SF.

Partiet vil blandt andet have ansat revisorer, økonomer, statistikere og it-folk til at bistå efterforskningen.

- Den rådgivning, som de kriminelle helt åbenlyst har adgang til, tænker jeg også politiet skal have adgang til. Derfor skal de have nogle flere ressourcer til efterforskningsarbejdet.

En ambition, som socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg langt hen ad vejen deler, og som allerede nu er i bevægelse.

- Efterforskere ved politiet er allerede i mange tilfælde folk med anden baggrund end politiuddannelse. Så det er ikke et helt nyt fænomen. 

- I regeringen har vi forleden afsat flere ressourcer til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet i den nye bandepakke, men jeg vil slet ikke afvise, at politiet skal have endnu flere ressourcer til området, siger han.

Fordoblet på fem år

I 2018 var det Københavns Politi, der havde den omvendte førertrøje i efterforskning af økonomisk kriminalitet, som Fyns Politi nu har overtaget. Dengang brugte Københavns politi 400 dage fra anmeldelse til tiltale i gennemsnit.

På det tidspunkt var landsgennemsnittet 326 dage. I 2023 var landsgennemsnittet mere end fordoblet til 656 dage.

Det tal hænger blandt andet sammen med et stadig stigende antal anmeldelser af især it-kriminalitet.

Nationalt Center for IT-kriminalitet modtog i 2023 35.258 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. Det er 8.220 flere anmeldelser end i 2022, hvilket svarer til en stigning på 30 procent.

Der er samlet sket en stigning i antallet af denne type anmeldelser på 42 procent siden 2019. 

- Det er helt absurde tal, men det vidner samtidig om kompleksiteten i økonomisk kriminalitet. Det kræver i mange tilfælde måneder og måske endda år at optrevle en af de store sager. Vores ambition er dog, at behandlingstiden på småsager - som eksempelvis svindel med små beløb på nettet - skal nedbringes betragteligt, siger Bjørn Brandenborg.

Oversigt

    Oversigt