I det fynske folks tjeneste

Politiet jagter uopmærksomme bilister

”Kør bil, når du kører bil”. Sådan lyder opfordringen, når politiet i uge 40 sætter ind overfor uopmærksomme bilister.

Fyns Politi vil sammen med de 11 andre politikredse i landet sætte ind overfor de uopmærksomme trafikanter i uge 40. Foto: Morten Albek

Du kører 130 kilometer i timen ud af den fynske motorvej, og din mobil ringer. Du tager den i hånden og trykker "besvar". 

Nu er du uopmærksom i trafikken, og det er lige netop dét, som Fyns Politi sætter fokus på i løbet af ugen. 

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken. For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 2. til søndag den 8. oktober, altså hele uge 40. Samtidig gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”.

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger Tove Hels, der er chefkonsulent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse. 

Læs også Razzia: Se hvordan folk kører, når de roder med mobil og gps

Hele seks procent af alle førere af personbiler og varevogne udfører under kørslen en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken. Det vil sige, at de enten taler i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens de er på vej i bilen. Det viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet. 

De tunge er værst

Undersøgelsen viser også, at det særligt er blandt de tunge køretøjer - især lastbiler - der er et problem. Hvor det er seks procent af førerne af personbiler, der er uopmærksomme, når de kører, så er det mere end dobbelt så mange af førerne af de tungere køretøjer. Hele 15 procent laver andet end bare at køre lastbil eller andet større køretøj, når de er på vejene. 

- Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra trafikken, siger Tove Hels. 

Læs også Politirazzia: Over 2.600 bilister fik en bøde

Men kampagnen har ikke kun fokus på, når trafikanternes øjne viger væk fra vejen. Der bliver nemlig også holdt øje med trafikanterne, hvis tanker og mentale opmærksomhed ikke lige er der, hvor deres bil eller lastbil er.  

- De fleste kender formentlig den situation, hvor man har kørt fra A til B og ikke kan huske de sidste par kilometer. Det er et tegn på, at man har været så træt, stresset eller optaget af egne tanker, at man ikke har holdt ordentligt øje med, hvor man kører. Lige som det kan være risikabelt at læse eller skrive en sms bag rattet, så er den mentale uopmærksomhed også en udfordring, siger seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Lisbeth Sahl, i en pressemeddelelse.