Politiet klar til genåbningen: - Succeskriteriet er at befolkningen spiller med

Ingen kan være interesseret i, at vi skal rykke tilbage med en fornyet nedlukning, fordi vi ikke er gode til at overholde de spilleregler, der er. 

Sådan siger Lars Thede, leder af vagtcentralen hos Fyns Politi, forud for onsdag, hvor der tages hul på den næste fase af genåbningen.

- Så det er jo i alles interesse, at vi kan fortsætte den positive genåbning, som åbenbart er på vej.

- Men succeskriteriet er faktisk, at befolkningen spiller med på det her. Og det har de jo i 99,9 procent af tiden gjort. Og det er også årsagen til, at vi formentlig kan åbne mere op, tilføjer Lars Thede.

Når Dannmark vågner onsdag vil blandt andet storcentre, barer og restauranter kunne byde kunderne indenfor.

Fyns Politi er klar til genåbningen - selvom det i høj grad er de erhvervsdrivende, som skal håndhæve de regler, som er udstukket fra Christiansborg i forbindelse med genåbningen.

- Vi vil stadigvæk i stor grad bakke op om de erhvervsdrivende i forhold til, at understøtte dem i deres opgave med at håndhæve de restriktioner, der er, siger Lars Thede, leder af vagtcentralen hos Fyns Politi.

En af de opgaver restauranter, caféer og barer har fra onsdag, er et krav om, at gæster skal lave en reservation 30 minutter før ankomst.

Spørgsmål til genåbningen

En anden er, at kunderne, for at få et sæde indendørs, skal fremvise et coronapas, som opfylder krav om vaccination, test eller registreret smitte (se faktaboks herunder).

Lars Thede forklarer, at det er restauratørernes der har den primære kontrolfunktion.

- Hvis der i den anledning opstår problemer, hvor de er i bekneb eller har mistanke om, at der er lavet dokumentfalsk i forhold til disse beviser, så vil vi understøtte dem, og så vil vi selvfølgelig komme og hjælpe dem, siger Lars Thede.

Holder øje med hotspots

Lars Thede fortæller desuden, at politiet primært vil være opmærksom på åbne pladser - de såkaldte hotspots.

- Det gør vi fordi, vi både med genåbningen, men også med det gode vejr, må imødese, at der nok vil samle sig rigtig mange mennesker.

- Og der er jo et forsamlingsloft udendørs fra i morgen (onsdag, red.), der hedder 50, og der skal man jo faktisk være noget af en forsamling for at overgå de 50, siger Lars Thede.

Af hotspots nævner Lars Thede Engen i Christiansminde i Svendborg og Eventyrhaven, Gråbrødre Plads og Munke Mose i Odense.

- Der hvor den særlige bevågenhed ligger, er eksempelvis i Munke Mose. Samlet set kan der være så mange gange 50, at det lige pludselig udgør en særlig smitterisiko. 

- Og der vil vi jo være opmærksom på, om vi bevæger os ind i et område, hvor vi i værste fald skal til at indføre et opholdsforbud, fordi folk forsamles i det gode vejr, forklarer Lars Thede.

I alles interesse

For at løse opgaven er der indkaldt ekstra mandskab, ligesom Fyns Politi vil fortsætte med den tryghedsskabende patruljering, som har været praktiseret siden coronapandemiens begyndelse.

Er det indkaldte mandskab ikke nok, vil der blive indkaldt flere folk, lover Lars Thede.

- Men succeskriteriet er faktisk, at befolkningen spiller med på det her. Og det har de jo i 99,9 procent af tiden gjort. Og det er også årsagen til, at vi formentlig kan åbne mere op.

- Og ingen kan jo være interesseret i, at vi skal tilbage med en fornyet nedlukning, fordi vi ikke er gode til at overholde de spilleregler, der er. Så det er jo i alles interesse, at vi kan fortsætte den positive genåbning, som åbenbart er på vej.

Fakta om retningslinjerne til restauranter og barer