I det fynske folks tjeneste

Politikere var advaret om knivlov

Sagen om en 19-årig mand, der blev idømt en uges fængsel for at have hobbyknive i sin bil, er langt fra enestående. Politikere var advaret, siger juraekspert.

Klemme i knivloven

En 19-årig mands fængselsdom for at have to hobbyknive liggende i sin bil kan ikke komme bag på politikerne. Det siger professor i strafferet Lars Bo Langsted, efter at justitsminister Brian Mikkelsen (K) har erklæret sig klar til at gå ind i sagen, hvis den ikke kommer for Højesteret.

- Der var mange, der i sin tid advarede politikerne om at fastsætte en minimumstraf på syv dage for at gå med kniv. Og sagen viser bare, hvor farligt minimumstraffe kan være, siger Lars Bo Langsted.

Sagen om den 19-årige mands hobbyknive vakte forargelse, da Østre Landsret tidligere på ugen slog fast, at manden ikke kunne fritages fra den lovfastsatte straf på en uges fængsel.

Loven tillader, at man bærer kniv, hvis det har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål". Det kan være en glarmester, der bliver taget med kniv på vej hjem fra arbejde, men da den 19-årige have taget knivene med sig hjem fra job om fredagen og stadig havde dem liggende i sin bil om søndagen, faldt hammeren.

- Det er blevet fremhævet, at "et anerkendelsesværdigt formål" ikke er ventil nok til at undgå den type sager. Og glemsomhed hører i hvert fald ikke ind under et anerkendelsesværdigt formål, påpeger Lars Bo Langsted.

Det er langt fra første gang, at tidligere ustraffede personer kommer i klemme i knivloven. En deltager ved en gymnasiefest blev i maj idømt en uges fængsel for at glemt, at han bar rundt på en fire centimeter lang kniv i sin inderlomme, og i april blev en 20-årig kvinde fængslet for at bære en kniv, hun kortvarigt holdt for en anden.