Pollental slår alle rekorder

Mandagens birkepollental blev målt til 4696, og det er det højeste tal, der nogensinde er målt i Danmark.

Nys, kløen i næsen og vand i øjnene har plaget mange pollenallergikere i løbet af påsken, og det er ikke så underligt.

Mandagens birkepollental er nemlig med sine 4696 det højeste tal, der nogensinde er målt i Danmark, og det er noget, allergikerne kan mærke, fortæller kommunikationschef i Astma-Allergi Danmark Lise Nørgaard.

- Når pollentallene er så høje, så kan alle, der bare har den mindste smule allergi, mærke det, siger Lise Nørgaard til Ritzau.

Når birkepollentallet under normale omstændigheder er højt, ligger det på over 100.

- Birkepollen-sæsonen er startet 14 dage tidligere i år, fordi det har været sådan en mild vinter. Det fine vejr i påsken har også givet de optimale betingelser for, at der skulle være mange birkepollen i luften, siger Lise Nørgaard.

Desuden kan der, ifølge hende, være fløjet pollen ind fra både Sverige og Tyskland, da birkepollen kan flyve op mod 3000 kilometer.

Astma-Allergi Danmark har både en målestation i København (Øst) og i Viborg (Vest).

Mandagens høje pollental på 4606 er målt på målestation Øst, mens der i Vest er målt 2526. Til trods for, at det næsten er en halvering, har det tal slået rekord i den del af landet.

Rekorden fra mandag er til gengæld ikke blevet overgået tirsdag, oplyser Lise Nørgaard, idet pollentallet for ugens anden dag er endt på 2184.

Astma-Allergi Danmark anslår, at op mod en million danskere lider af pollenallergi.

Pollensæsonen for birk er normalt kort og intens i tre-fire uger med flest birkepollen i luften i dagene omkring 1. maj.

For at komme lettere gennem dagen med pollenallergi lyder nogle af de gode råd, at man kan bruge solbriller for at mindske pollen i øjnene, vaske hår inden sengetid for ikke at få pollen med i seng og undgå udendørs aktiviteter, hvis man har svære symptomer.