I det fynske folks tjeneste

PORTRÆT: Bidende forbrugervagthund glammer videre

Socialdemokraternes Christel Schaldemose er for anden gang blevet genvalgt til EU-Parlamentet.

02:30

1 af 2

Christel Schaldemose har været forbrugernes forkæmper, siden den socialdemokratiske politiker for første gang satte sig til rette i EU-Parlamentet tilbage i 2006.

Dengang var det som afløser for Henrik Dam Kristensen, der droppede sin europæiske karriere. I 2009 blev hun sikkert genvalgt med 41.061 personlige stemmer, og i år slog hun sig så igen vej til Bruxelles med 64.495 personlige kryds.

Den 46-årige storsmilende fynbo har især haft forbrugerbeskyttelse som en af sine mærkesager og har som mor til tre blandt andet haft stor fokus på at mindske antallet af farlige kemikalier i danskernes hverdag.

I det hele taget handler det om at skabe en tryg hverdag for os alle.

- Det er uanset, om det drejer sig om vores mad, vores brug af internettet, eller hvis vi skal have en ny hofte, som hun sagde forud for valget.

Hun er pro-EU - også med stort P - og hun er ikke bange for at påtage sig opgaven med at være ærlig over for vælgerne om, hvor stor betydning EU har og vil få fremover.

- EU påvirker vores liv, fra vi står op, til vi går i seng. EU er med, når vi er på arbejde, når vi køber ind til aftensmaden, når vi bruger mobilen i udlandet, når vi tager medicin, har hun således udtalt.

Hun er på ingen måde imponeret over de danske folketingspolitikeres viden om EU og har tidligere lettere provokerende talt for obligatoriske studierejser for danske politikere til EU-Parlamentet.

I det hele taget er hun ikke bange for at sige sin mening. Heller ikke selvom det nogle gange kan koste.

I valgkampen fik hun således høvl fra partifællerne, da hun lod forstå, at hvis man ikke havde tænkt sig at stemme på hende selv eller Socialdemokraterne, så ville en stemme på Bendt Bendtsen være at foretrække, fordi han leverer et godt stykke arbejde i en indflydelsesrig gruppe.

Christel Schaldemose er født i Søndersø af ufaglærte forældre. Som ung studerende blev hun formand for DSU Fyn og har siden flere gange kandideret til Folketinget - dog uden at blive valgt ind.

Hun er uddannet i historie fra Syddansk Universitet, og når hun ikke opholder sig i Bruxelles og Strasbourg, har hun bopæl i København.