Pressede forældre kan ikke passe deres syge børn - minister afviser flere sygedage

Otte ud af ti forældre har været nødt til at aflevere et sygt barn i institution for selv at tage på arbejde. Beskæftigelsesminister har selv gjort det, men afviser at forældre skal have flere sygedage med deres børn.

Vi har fået det ind under huden under coronatiden: Bliv hjemme, hvis du er syg.

Det gælder også de mindste i landets daginstitutioner. Det kan dog være svært for forældrene at efterleve, for der skal selvsagt være nogen til at passe børnene, når de er syge i flere dage.

Langt de fleste arbejdstagere har én sygedag med barnet - måske to - og en ny undersøgelse fra Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, viser, at otte ud af ti forældre oplever, at de kun i nogen grad, i mindre grad eller slet ikke har mulighed for selv at passe deres syge børn, indtil de er raske, skriver Politiken

- Børn skal blive hjemme, når de er syge. De skal ikke afleveres i daginstitution, men det er der så en anden forhindring, der gør, at de bliver. Det er en ond spiral, for det får bare de andre til at blive syge, fortæller Rikke Hundsdahl, der er formand for BUPL Fyn, til TV 2 Fyn.

- Vi bliver nødt til at tale om, at pædagogernes arbejdsmiljø bliver presset af den her situation. Det næste er så, at vi må presse på politisk for at få en aftale om, hvordan forældre kan være forældre, når deres børn er syge, siger hun. 

Den svenske model

I Sverige har forældre mulighed for at blive hjemme i op til fire måneder med barn syg. 

Den model så SF og Enhedslisten også gerne implementeret i Danmark, men hverken partierne eller den fynske BUPL-formand skal forvente, at Regeringen tager initiativ til at ændre på antallet af forældres sygedage med børn. 

- Fravær i forbindelse med syge børn er kernestof i overenskomsterne. Derfor er det heller ikke noget, vi har tænkt os herinde fra at lovgive om, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til TV 2 Fyn.

Han har selv stået i en situation, hvor han har afleveret et sløjt barn i daginstitution, men det ændrer ikke på, at han afviser en lovændring. 

- Nogle gange kan man som forælder også vurdere forkert af, hvor meget der bare en snottet næse, og hvor meget der er reel sygdom. Heldigvis har vi rigtig gode ordninger på arbejdsmarkedet for, at man kan holde fravær, når ens børn er syge, siger Peter Hummelgaard.

I BUPL's undersøgelse svarer 43 procent af de adspurgte forældre, at de selv har meldt sig syge for at passe et sygt barn.