I det fynske folks tjeneste

Problemerne vokser: Ny politienhed skal stoppe banderne

En særlig efterforskningsenhed skal nu sætte mere effektivt ind for at stoppe bandekriminalitet på tværs af politikredsene.

04:11

Enheden "Særlig Efterforskning Vest" skal fra Aarhus efterforske kriminaliteten på tværs af politikredsene i det vestlige Danmark.

Den nye tværregionale efterforskningsenhed blev officielt indviet på politigården i Aarhus tirsdag. 

Enheden er oprettet for at samle eksperticen og koordinere indsatsen mod blandt andet banderne, herunder Black Army, og andre former for organiseret kriminalitet.

- Der ingen tvivl om, at den kriminalitet, som vi ser i dag, selve kriminalitetsmønstrene, de udvikler sig konstant. De peger i retning af mere kredsoverskridende kriminalitet, mere på tværs af nationen og også på tværs af landene. Hvis vi skal have en mulighed for at sætte effektivt ind over for det her, skal vi have en stor enhed, som er meget kompetent, som har det rigtige efterforskningsudstyr og som kan sættes ind i forhold til de her større og mere komplicerede efterforskninger. Det vil 'Særlig Efterforskning Vest' være garant for, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi.

Læs også Borgmester ved rockerborg: Flyt klubhusene ud af byen

Han erkender, at kriminalitetsbilledet har set sådan ud i et stykke tid, men at den task force, der har haft opgaven, ikke har kunnet følge med udviklingen og den mere omfangsrige kriminalitet.

- Den bliver endnu mere organiseret, end den har været før og den bliver mere mobil, end den har været før. Hvor vi før i tiden har kendt, hvem der var, der gik og lavede tingene ude på gaden, så må vi bare konstatere, at de i dag er blevet meget mere mobile. Vi ser flere, der kommer på tværs af landegrænser, omrejsende kriminelle, og for at vi skal have en mulighed for at gå i rette med dem, er det nødvendigt at lave en særlig efterforskningsenhed, siger Lars Bræmhøj.

Hvordan bliver efterforskningen af fynske bander bedre af at blive flyttet til Aarhus?

- Det er jo ikke hele efterforskningen, der flytter til Aarhus. De vil hjælpe og understøtte os i vores indsats mod lokale bander. Selv bandekriminaliteten på Fyn har rødder andre steder i landet, for eksempel hører Black Army jo også til i Aarhus og Herning, siger vicepolitiinspektøren.

Han tror, at banderne i Odense kommer til at mærke ændringen i form af et yderligere pres, udover det som Fyns Politi gennem en længere periode allerede lægger på dem.

- Vi har i forvejen et meget hårdt pres på de her bander i forhold til at få dem sat i fængsel, simpelthen. Det vi gerne vil, er at bruge den her særlige enhed til at understøtte den indsats, siger Lars Bræmhøj.

Fakta om Særlig Efterforskning Vest, SEV

Særlig Efterforskning Vest skal bekæmpe den særligt alvorlige og grænseoverskridende kriminalitet vest for Storebælt og arbejder derfor på tværs af alle de vestdanske politikredse.

Efterforskningsenheden hører organisatorisk under Østjyllands Politi.

Kilde: politi.dk