Psykiater: Sygdom bag drab

Psykiater Henrik Day Poulsen ser kun en årsag til det bestialske drab på Klostervej i Odense

Henrik Day Poulsen er speciallæge i psykiatri og har beskæftiget sig indgående med kriminalitet begået af psykisk syge. Med den erfaring mener han ikke der hersker tvivl om, hvad der fik en 48-årig sygemeldt gymnasielærer til helt umotiveret at stikke en 24-årig kvinde ihjel med en kniv på klostervej i Odense tirsdag formiddag.

- En mand med fast godt arbejde, der ikke tidligere har begået noget kriminelt, der pludselig føler sig chikaneret af en kvinde som han slet ikke kender for en som psykiater til at tænke på om han lider af en psykiatrisk lidelse og muligvis er decideret psykotisk. Man ved at et symptom som paranoia er noget der kan føre til, at man begår personfarlig kriminalitet, siger Henrik Day Poulsen til TV 2/Fyn.

- Vi ser ofte hos psykisk syge at de begår kriminalitet fordi de føler sig chikaneret, forfulgt eller på anden måde forulempet af andre. Er man paranoid, så har man en vrangopfattelse, en forkert opfattelse af at nogen generer en.

- Det kan være svært at opdage, at folk lider af sådanne sygdomme, da de ikke altid giver udtryk for dette. Nogen gange kan adfæren afsløre problemerne, eksempelvis ved at de begynder at isolere sig. Have verbale slagsmål, hvor man beskylder folk for underlige ting. Det kan både være med folk man kender og helt fremmede. Det kan også komme som lyn fra en klar himmel, hvor omgivelserne slet ikke har været opmærksom på, hvor paranoid personen var, siger Henrik Day Poulsen.

- Det vil ikke overraske mig, hvis manden der har begået den her forbrydelse er psykisk syg. Det er der meget der tyder på, men svaret vil vi få, når han er blevet mentalundersøgt, forklarer Henrik Day Poulsen.