Broafgift på forhandlingsbordet: - Den er et misfoster lige midt i Danmark

Rabat på færgebillet og storebæltsbro på forhandlingsbordet. Nyborgborgmester har længe efterspurgt vurdering af broafgift.

Nedsat pris eller gratis at køre over Storebæltsbroen, billigere eller gratis færgebilletter, og skattefradrag til sommerhusudlejere.

Det er blandt noget af det, som regeringen ifølge flere partier forestiller sig at diskutere under forhandlingerne om udmøntningen af 700 millioner kroner til en økonomisk sommerpakke. Den skal sætte gang i økonomien grundet coronasituationen.

quote Den har været et misfoster lige midt i Danmark

Ulrik Nielsen, formand for Nyborg Handelsstandforening

Og især en revurdering af broafgiften falder i i god jord hos Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

- Det er en dagsorden, man også har i Nyborg resten af året. Taksten over Storebælt begrænser nogle bevægelser. Det kan være erhvervsliv, der ikke tager opgaver på den anden side, siger han til TV 2/Fyn.

Den skal være varig

Især i detailhandlen har man alle årene set broafgiften som en hemsko, fortæller Ulrik Nielsen, formand for Nyborg Handelsstandforening.

- Den har været et misfoster lige midt i Danmark. Der er jo ikke nogen, der betaler noget, for at komme over Lillebæltsbroen, siger han.

Derfor mener formanden også, at en eventuel fjernelse af afgiften skal gøres permantent. Og det bakker borgmesteren op om.

Aftale kommer hurtigst muligt

Den såkaldte sommerpakken skal ifølge aftaleteksten indeholde konkrete initiativer, der skal få danskerne til at rejse rundt i landet og bruge kultur- og naturoplevelser over sommeren, hvor mange forventes at blive hjemme på grund af coronasituationen.

Forhandlingerne kommer til foregå i Erhvervsministeriet. Flere partier forventer, at der vil ske snarest, da der helst hurtigst muligt skal laves en aftale.

Venstre har tidligere foreslået en stor skattelettelse til udlejere af sommerhuse.

Det forslag vil partiet nu hive med ind i forhandlingerne om sommerpakken, siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

- Sommerhusbranchen været meget hårdt ramt, og derfor ønsker vi at fordoble bundfradraget for sommerhusudlejning, siger han.

Konkret foreslår Venstre, at det eksisterende bundfradrag for indtægter fra udlejning af sommerhuse fordobles i 2020.

Som bundfradraget er nu, er de første 11.500 kroner af lejeindtægten skattefri, hvis man udlejer privat. Og det skattefri beløb er 41.800, hvis man udlejer gennem et bureau.

Det vil ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening kunne give sommerhusejerne et samlet udbytte på omkring 70 millioner kroner.

- Og så synes jeg, at forslag, som kan få danskerne til at komme mere rundt i fædrelandet i form af reducerede billetpriser til færger og broer også er vigtigt, siger Torsten Schack Pedersen.

Mona Juul, som er erhvervsordfører for De Konservative, glæder sig til at se regeringens oplæg til, hvordan en sommerpakke skal strikkes sammen.

- Hvad er det for initiativer, der skal være i det, hvordan skal de administreres, og hvordan bliver pengene brugt bedst muligt?, siger hun.

- Nu er der jo lavet en beløbsramme, og så er det jo vigtigt, at vi kaster pengene i de helt rigtige ting.