Råd: Undgå skadelig kemi - spis ikke af pizzabakken

Ny forskning viser, at to typer kemikalier øger risiko for abort. Læs her, hvordan du kan undgå stofferne.

Det gælder om at få pizzaen ud af bakken i en fart, selv poppe majsen, når der skal hygges med popcorn, eller sørge for at bruge bagepapir med Svanemærket, hvis man vil undgå hormonforstyrrende stoffer, der ifølge ny forskning øger risikoen for abort.

De såkaldte fluorstoffer findes i en lang række produkter, som omgiver danskerne i hverdagen, men det er især fra fødevareemballage, forbrugerne risikerer at få de skadelige stoffer i kroppen. Det siger projektchef Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er emballage, som vi bruger til fødevarer, som er behandlet med fluorstoffer, fordi det skal være afvisende over for vand og fedt. For eksempel bagepapir, madpapir, pizzabakker og popcorn-poser.

- Det er især her, der er risiko for, at fluorstofferne kan vandre over i maden, og på den måde kan vi blive udsat for dem. Problemet er, at de hober sig op i kroppen, og de går ikke rigtig væk igen, siger Claus Jørgensen.

To hormonforstyrrende stoffer i kroppen hos gravide kvinder øger risikoen for abort helt op til 16 gange. Det viser ny forskning fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet, skriver Fyens Stiftstidende.

Det drejer sig om de såkaldt perfluorerede kemikalier, der skyer vand og fedt, med forkortelserne PFNA og PFDA.

Det er svært helt at undgå stofferne, erkender Claus Jørgensen, men der er måder, man kan mindske påvirkningen, når man for eksempel har ladet sig friste af takeaway-mad:

- Lige så snart man har fået maden hjem, så kan man for eksempel skynde sig at få den over i noget andet emballage, for eksempel af glas eller keramik, siger Claus Jørgensen, som også anbefaler, at man holder sig fra engangsservice af pap og plastik.

Fluorstofferne findes også i en lang række andre produkter - blandt andet tøj og møbler. Her kan stofferne også hobe sig op i kroppen for eksempel gennem husstøv.

- Vores generelle råd er, at man skal forsøge at gå efter Svanemærket, fordi der er stofferne simpelthen forbudt, siger Claus Jørgensen.

Derudover anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi blandt andet, at man sørger for at hyppigt at gøre rent, lufte ud og vaske hænder for at undgå støv med skadelig kemi.