Rapport: Affolkning i yderområder kan ikke stoppes

Udkantsdanmark bør satse på madkultur og golfbaner. Problemet med affolkning kan næppe løses, lyder det.

Selv om det er regeringens ambition at skabe vækst i hele landet, må den erkende, at affolkningen i landdistrikterne ikke står til at ændre. I hvert fald hvis man skal tro en ny fællesrapport fra regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), skriver Berlingske.

I rapporten Det lokale Danmark fremgår det, at "udviklingen kan næppe vendes".

I regeringsgrundlaget hedder det ellers, at der skal udarbejdes en samlet strategi for udviklingen uden for de største danske byer og i landdistrikterne. Det gælder såvel erhvervsudvikling som bosætning.

Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, siger til Berlingske, at væksten i yderområderne skal skærpes trods rapportens dystre budskab.

- Vi mener det selvfølgelig alvorligt, når vi i regeringsgrundlaget siger, at Danmark skal udvikles som et helt land. Og vi skal ikke bare give op, som rapporten indikerer, men fastholde bosætningen i landdistrikterne, siger Bonnesen til Berlingske.

Rapporten er en del af det treårige projekt "Yderområderne på forkant". Det skal hjælpe kommunernes planlægning frem til 2030. Heri fremgår det, at der i de kommende år skal satses på blødere områder som madkultur, golfbaner og rekreative områder i landdistrikterne.

Projektet blev indledt af det nu nedlagte Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Her lød det, at strategiprojekterne i kommunerne skulle tage afsæt i et nøgternt og realistisk syn på fremtidens udfordringer.