I det fynske folks tjeneste

Rapport: Prostituerede får et bedre liv med fast støtte

Et projekt med fokus på at hjælpe prostituerede har virket. Flere er holdt op med at sælge sig selv.

Foto: Sisse Stroyer / Scanpix

For et år siden kunne Anni, der har flere år med salg af sex bag sig, sjældent sove i mere end halvanden time ad gangen.

Tankerne myldrede, og søvnmanglen gjorde dagene svære at komme igennem. Men et 12 måneder langt forløb med intensiv støtte har forandret hendes liv.

- Nu sover jeg hele natten, og det har gjort en kæmpe forskel, for jeg hang jo slet ikke sammen, men nu kan jeg være der meget mere for min søn.

Det fortæller hun i en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Rapporten evaluerer projektet, som i alt 147 prostituerede i Aalborg, Aarhus, Odense og København har deltaget i.

Projektet tager udgangspunkt i CTI-metoden.

Det er en helhedsorienteret indsats, som bygger på de prostitueredes egne ønsker og behov gennem en fast tilknyttet støtteperson, fortæller sociolog og ph.d.-stipendiat Theresa Dyrvig fra SFI.

Og det har i høj grad været en succes. 

Læs også Prostitutions-rådgivning overlever

- Vi kan se, at deres generelle livssituation - misbrug, økonomi, bolig og sociale netværk bliver forbedret, siger hun.

Ved forløbets begyndelse havde halvdelen af deltagerne solgt seksuelle ydelser inden for den seneste måned. Ved forløbets afslutning var det antal faldet til hver femte.

De prostituerede udgør en gruppe, som de fire kommuner ikke har haft et særligt stort fokus på tidligere, forklarer Theresa Dyrvig. 

- Nu er det første spadestik taget, og kommunerne har fået kontakt til en bred del af målgruppen, siger hun.

Læs også Minister kaldt i samråd: Rådgivning for prostituerede lukker