Redaktør: Finanslov er lyserød med lunser til SF og EL

Det er afgørende for regeringen, at den sidste finanslov inden et valg bliver rød, vurderer Troels Mylenberg.

Alt tyder på, at regeringen, SF og Enhedslisten (EL) snart kan præsentere en samlet finanslov. En række delaftaler på ældre-, miljø- og sundhedsområdet er allerede blevet indgået, og den sidste store knast om dagpenge ser ud til at blive løst torsdag.

Flere dele af finansloven ville dog også kunnet have fået stemmer fra Venstre og resten af den borgerlige fløj, og derfor er der ikke tale om en ræverød finanslov, vurderer politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

- Finansloven er lyserød. Den er rød, for det er røde partier, der indgår aftalen, men det betyder måske mere, at de har indgået den, end hvor rød den egentlig er, siger han og uddyber:

- Sundhedspakken er der ikke stor uenighed om, og den kunne også få støtte fra Venstre. Det er ikke en benhård socialistisk orienteret finanslov, for den ændrer ikke grundlæggende ved eksempelvis dagpengeområdet, siger han.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell ser det ikke ud til at blive en finanslov, der vil gå over i historien for sit indhold.

- Men det helt afgørende er, at man får sendt et signal om, at der er altså er en centrum-venstrefløj i Danmark, som kan bringe en finanslovaftale i hus.

- Med kun et halvt år til næste folketingsvalg ville det have været ødelæggende for partierne, hvis man ikke havde været i stand til at få en finanslovaftale i stand. Det politiske signal er vigtigere end indholdet. Alle har fået noget, men det er ikke det store, siger Hans Engell.

Alligevel kan både regeringen og støttepartierne være tilfredse, hvis de som forventet når til enighed, mener altså både Hans Engell og Troels Mylenberg.

- Regeringen får mest hjem, mens de andre må vente på, hvilke lunser de kan få her til sidst. Men det er klart, at EL og SF kan vise deres vælgere, at de faktisk kan lægge et pres på regeringen.

- Det har jo været frustrationen, at regeringen ikke har villet lytte til dem. Det, kan man ikke sige, er et problem længere, siger Troels Mylenberg.

Han kalder det afgørende, at regeringen og venstrefløjen har fundet hinanden.

- Det her betyder rigtig meget for regeringen, SF og EL. Det er det bedst tænkelige og bedst mulige oplæg til et valg. Det har været afgørende at lave den sidste finanslov før valget med dem, som man skal stå sammen med i valgkampen, siger Mylenberg.