Regeringen vil gøre det lettere at købe hus på landet

Det skal være lettere at låne penge hvis man gerne vil købe hus uden for de store byer. Det mener regeringen, der i dag offentliggør en ny model, der gør det nemmere at få et realkreditlån i landdistrikter.

Fuglefløjt, grønne områder og landlig idyl frem for byens stress og jag. 

Snart vil det vil blive en hel del lettere at købe hus udenfor de store byer. Regeringen har mandag offentliggjort en ny model, der skal gøre det lettere at få et realkreditlån til boligkøb i landdistrikter.

- Det handler om at sørge for, at uanset hvor man bor, eller gerne vil bo, så kan man låne penge til et hus. Og det har der i mange år været udfordringer med, at i bestemte postnumre, langt væk fra de store byer, kan det være vanskeligt at opnå lån, forklarer Bjørn Brandenborg (S).

Får betydning for fynboerne

Den nye model vil ifølge Bjørn Brandenborg (S) også få betydning for fynboerne, og for dem, der ønsker at flytte til Fyn.

- For nogle af områderne på Fyn, for eksempel Langeland, Sydfyn og på Vestfyn, hvor kvadratmeterprisen er lavere, vil den her model få betydning, siger Bjørn Brandenborg.

- Når man er i de større byer, så er det ikke et problem at låne penge, men udenfor byerne er der en større risiko, og det er sværere at gøre omsætteligt for realkreditinstitutterne, og det er der, at vi med den her model kommer med en udstrakt hånd.

Sådan virker realkreditlån

Statsgaranti

Regeringens nye model skal afhjælpe realkreditinstitutternes tøven med at låne penge til boligkøb i yderområder. Det vil de gøre ved at give en såkaldt statsgaranti på realkreditlånet.

I dag må man låne 80 procent af boligens værdi som realkreditlån, regeringen vil gøre det muligt, at belåningen fra 60 til 80 procent kan blive garanteret af staten. Det svarer til en fjerdedel af lånet.

- På den måde, vil man opnå samme lånerettigheder som inde i et vækstområde, forklarer Bjørn Brandenborg (S).

- I bund og grund handler det om, at realkreditinstitutter har ret til at afvise folk, og med det her udspil siger staten, at uanset hvor man bor, skal man have mulighed for at få de samme lånemuligheder.