Eksperiment med skjult kamera: Næsten hver anden solgte alkohol ulovligt til 14- og 15-årig

Det er ulovligt at sælge alkohol til dem. Alligevel lykkedes det 14-årige Sofia og 15-årige Frida at købe alkohol i flere butikker på Fyn. Butikskæde erkender, at det ikke er godt nok.

- Det er lidt nervepirrende, hvordan folk vil reagere.

15-årige Frida Bang Knudsen og 14-årige Sofia Kate Poulsen er på vej op til kassen i en af 10 butikker, som TV 2 Fyns ungdomsredaktion Bemærk har sendt dem ind i. 

- Vil du snakke, eller skal jeg?, lyder det mellem veninderne i køen.

Vi har udstyret de to piger med skjult kamera, for de har nemlig sagt ja til at hjælpe os med et eksperiment. Vi vil teste, hvor let eller svært det er at købe alkohol uden at være gammel nok. 

quote - Jeg har hørt fra mange, at det er nemt, og de sagtens kan købe alkohol

Frida Bang Knudsen, 15 år

Eksperimentet laver vi, fordi regeringen har foreslået at sætte aldersgrænsen op til 18 år for alt alkohol.

- Helt ærligt tror jeg ikke, det bliver svært. For jeg har hørt fra så mange, at det er nemt, og de sagtens kan købe alkohol, siger Frida Bang Knudsen fra Næsby inden eksperimentet.

Sådan er aldersgrænsen i dag

- Det er lettere, end jeg havde forestillet mig

I løbet af en eftermiddag besøger vi 10 forskellige butikker på Fyn. Hvert sted tager Frida og Sofia en flaske Breezer med op til kassen.

- Det er lettere, end jeg havde forestillet mig, lyder det på vej ud af et supermarked med en flaske af den farverige cider i hånden.

Se hele eksperimentet i videoen herunder. Artiklen fortsætter under videoen. 

Her kan du se hele videoen fra eksperimentet. Længere nede i artiklen kan du læse reaktionen fra en af butikskæderne.

Resultatet: - Det er lidt vildt

I fire ud af de ti butikker var de muligt for de to veninder på 14 og 15 år at købe alkohol uden at vise et gyldigt ID til ekspedienten. 

- Det er jo win-win, hvis man gerne vil have fat i alkohol. Men det er ærgerligt, for det er ikke sundt, og vi burde jo ikke kunne købe det, lyder det fra 15-årige Frida.

I løbet af eksperimentet afviser seks af butikkerne hermed at sælge alkohol til de to venner på 14 og 15 år. I en af disse seks butikker blev veninderne dog først spurgt om at fremvise ID, da de - på vores opfordring - beder om også at få udleveret en vodka, som kun må købes af personer over 18 år.

- Hvis ikke vi havde spurgt efter en Cuba Caramel (en vodka med 30% alkohol, red.), så havde han nok solgt Breezeren (cider med 4% alkohol) til os, lyder det fra 14-årige Sofia Kate Poulsen, der bor i Villestofte.

Butikskæde er ikke overrasket

To af de fire butikker, der solgte alkohol til Frida og Sofia, hører under Salling Group. Og her ærgrer eksperimentets resultat kommunikationschef Henrik Vinther Olesen.

Han er dog ikke overrasket.

- Det kommer ikke bag på mig, at det kan finde sted. Folk ser forskellige ud aldersmæssigt. Er man 14 år, kan man ligne en på 16 år - og omvendt.

quote - Der er ikke nogen undskyldning. Det er ikke godt nok

Henrik Vinther Olesen, kommunikationschef, Salling Group

Ifølge ham er det et generelt problem i detailhandlen, hvordan de skal håndhæve aldersgrænserne. 

- For det rammer os på vores sociale forfængelighed, når man skal spørge nogen (om ID, red.), som man tænker bliver irriterede over at blive spurgt. Men det skal vi. Der er ikke nogen undskyldning. Det er ikke godt nok.

Henrik Vinther Olesen, kommunikationschef, Salling Group

Debat: Er en højere aldersgrænse løsningen?

Regeringen vil have unge til at drikke mindre, og derfor vil de hæve aldersgrænsen for køb af alkohol, så unge fremover skal være fyldt 18 år for at købe alkohol i butikker.

Men hvor meget vil en højere aldersgrænse løse, hvis man alligevel kan købe alkoholen i butikkerne?

I aftenens 19.30-udsendelse tager vi eksperimentet med til Christiansborg og tager debatten med til politikerne.

I denne og den kommende uge sætter Bemærk fokus på unge og alkohol. Vi undersøger, hvorfor alkohol fylder så meget i vores fællesskaber. Og så tager vi debatten med unge om, hvad de selv ser som de bedste løsninger til at få unge til at drikke mindre alkohol.

Du kan følge med på Bemærks instagram her.