I det fynske folks tjeneste

Regeringen vil spare på TV 2/Fyn: Uacceptabelt, svarer landdistrikterne

Ifølge regeringen skal TV 2/Fyn og landets øvrige regioner skære to procent om året i fem år: Samtidig skal der mere fokus på indhold til unge

Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) vil spare to procent årligt på TV 2-regionerne. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

TV 2's regioner skal spare to procent om året de næste fem år. Sådan lyder et af forslagene i det medieudspil, regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen præsenterede torsdag.

Besparelserne skal omfordeles til anden lokal og regional nyhedsformidling samt en ny pulje til distrikts- og ugeaviser. Samtidig skal regionerne til at fokusere mere på indhold til unge.

Men det er skudt helt ved siden af målet at kræve besparelser på regionerne, udtaler formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, i en pressemeddelelse.

- Vi er lodret uenige i regeringens forslag om at pålægge TV 2-regionerne besparelser, som når op på ti procent. Hos Landdistrikternes Fællesråd ønsker vi at styrke de regionale og lokale medier. Det gøres bedst ved at styrke den eksisterende tostrengede løsning, hvor både TV 2 og DR har stærke, regionale baser, der sikrer regionale nyheder en plads på den landsdækkende sendeflade, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Samtidig er det vigtigt, at TV 2's hovedstation sikres et fortsat offentligt ejerskab, hvilket vi også har arbejdet for.

Læs også Thulesen Dahl er imod besparelser på TV 2/Fyn

Læs også Bock skubber penge til provinsen: - Det er en hårdt tiltrængt omprioritering

Han mener, at samspillet mellem TV 2-regionerne og TV 2's hovedkanal er altafgørende for at få regionale nyheder ind på de landsdækkende sendeflader. Derfor er det ifølge ham også vigtigt, at DR's distrikter ikke bliver ramt af de besparelser, som allerede er besluttet for DR.

Ser verden fra København

Tidligere på året gik 35 borgmestre og formanden for Landdistrikternes Fællesråd i rette med den danske medievirkelighed i et åbent brev til kulturminister Mette Bock (LA).

Virkeligheden i de landsdækkende radio- og TV-medier er ofte "en medieskabt virkelighed set fra hovedstaden", og dermed langt fra den virkelighed landdistrikternes borgere oplever, lød en af brevets pointer.

Og det er fuldkommen afgørende, at den lokale og regionale journalistik bliver styrket i det kommende medieforlig, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

- For os er det fuldstændig uacceptabelt, at man med udspillet lægger op til at forringe den lokale og regionale public service-journalistik. Vi har brug for flere regionale nyheder, ikke færre, udtaler Steffen Damsgaard.

OVERBLIK: Her er regeringens medieudspil

Her er et overblik over udspillet, der har fået navnet "Nye medier, nye vaner, nye tider", og som tænkes gældende i perioden 2019 til 2023:
 • Regeringen vil sælge 40 procent af TV2.
 • TV2-regionerne skal spare to procent om året de kommende fem år.
 • DR skal skære 20 procent af sit budget. Det skal blandt andet ske ved at lukke to af mediets i alt seks tv-kanaler.
 • Regeringen vil seksdoble public service-puljen, der i løbet af forligsperioden øges fra 35 millioner kroner årligt til omkring 220 millioner kroner årligt.
 • Når den gældende sendetilladelse til Radio24syv udløber ved udgangen af oktober 2019, genudbydes sendepladsen. Kanalen udbydes med en reduktion på 33 procent og mister dermed en tredjedel af sin bevilling.
 • En tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning samt en DAB-radiokanal med klassisk musik og kulturformidling skal sendes i udbud.
 • Digitale medier skal have samme momsfritagelse, som de trykte aviser får i dag.
 • Der etableres en pulje med henblik på støtte til distrikts- og ugeaviser på grund af mediernes betydning for nyhedsformidlingen i de lokale områder.
 • Iværksætterstøtten til nye trykte og elektroniske nyhedsmedier øges.
 • DR og TV2's nuværende forpligtelse til at købe dansk film ophæves. Samtidig øges den øvrige filmstøtte med i alt 120 millioner kroner årligt.
 • FM-radio lukkes, to år efter at 50 procent af lytningen er digital. Lukningen finder dog sted senest i 2021. 
Kilde: Kulturministeriet/Ritzau