Region om ambulance-strid: Det ser alvorligt ud

De øverst ansvarlige i Region Syddanmark erkender nu, at Bios har alvorlige problemer med sine vagtplaner. Regionen er nu ikke sikker på at BIOS kører ambulancerne i næste uge.

Blot fem dage før, at det hollandske selskab Bios skal overtage store dele af ambulancedriften i Syddanmark fra Falck, erkender Region Syddanmark, at der er alvorlige problemer med at få vagtplanerne til at hænge sammen.

- Det ser alvorligt ud, skriver regionen i en kort pressemeddelelse.

Regionen vil i samarbejde med Bios kulegrave problemet og holder torsdag kl. 18 pressemøde om sagen.

- Regionen er blevet bekendt med, at der er huller i vagtplanerne for Bios Ambulance Services, lyder det i meddelelsen fra blandt andre regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

For blot en uge siden forsikrede regionen ellers i et brev til sundhedsminister Sophie Løhde (V), at vagtplanen hang sammen.

Hermed misinformerede regionen ministeren, da den forsikrede hende om, at selskabet ville have mandskab nok til at løfte opgaven, når det 1. september overtager ambulancedriften i det meste af Syddanmark.

Forsikringen kom, fordi ministeren havde udvist bekymring over, om Bios, ville nå at blive klar til drift.

Målet for selskabet har været at nå cirka 550 ansatte. Men med kun cirka 320 indtil videre har ekstravagter og planlagt overarbejde været en nødvendighed.

Ifølge Fyens.dk bekræfter en intern mail, som Morten Hansen, direktør for Bios, sendte ud til sine medarbejdere for en uge siden, og som Fyens.dk er i besiddelse af, at selskabet mangler op mod 200 reddere.

Derfor har selskabet hårdt presset været nødt til at placere medarbejdere på ekstravagter uden at spørge dem først.

"Vi skal have vagtplanen helt på plads NU", skriver Morten Hansen blandt andet i mailen.

Thyge Nielsen (V), formand for regionens præhospitale udvalg erkender, at regionen har misinformeret ministeren.

- For en uge siden sender i et skriftligt svar til Sophie Løhde, hvor I skriver, at Jeres minutiøse gennemgang viser, at vagtplanen hænger sammen, og at personalet har de rette kompetencer. Hvordan har du det med at fortælle landets sundhedsminister det?

- Det har jeg det da skidt med, men jeg havde en forventning om, at det var i orden, siger Thyge Nielsen.