Regionen må ikke sløre navne i aktindsigter

Region Syddanmark handlede i strid med offentlighedsloven, da den begyndte at sløre menige medarbejderes navne i aktindsigter i Carl Holst-sagen.

Oluf Jørgensen, der er offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, siger til fagbladet Journalisten, at der ikke findes anonyme medarbejdere i det offentlige.

Regionens nye direktør, Jane Kraglund besluttede sløringen af navne, fordi en ansat var oprevet over at blive opsøgt af en journalist i sit private hjem.

Men den går ikke, siger Oluf Jørgensen:

- Det er i strid med offentlighedsloven. Udgangspunktet er, at der er ret til aktindsigt i dokumenter, og retten til aktindsigt omfatter også navnene på de medarbejdere, som er nævnt i dokumenterne.

Han henviser til offentlighedslovens §21, hvor der står:

- Aktindsigt i oplysninger om ansattes navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønmæssige forhold og tjenesterejser skal gives efter offentlighedslovens almindelige regler.

Direktør Jane Kraglund siger til Journalisten, at Regionen nu retter ind.

- Vi er rigtige ærgerlige over, at vi har tolket offentlighedsloven forkert. Nu retter vi selvfølgelig ind efter lovens praksis, vi kunne ikke drømme om andet, siger hun.

Regionen har kun nået at sløre et enkelt navn på en sekretær i en aktindsigt. Hvis den pågældende journalist ønsker det, kan vedkommende få navnet udleveret.

Jane Kraglund synes dog stadig, medierne går over stregen, hvis de kontakter medarbejdere privat:

- Jeg håber på, at den diskussion, der har været, nu betyder, at journalister ikke opsøger vores medarbejdere på deres private adresser. For det, synes jeg, ikke er i orden,« siger Jane Kraglund til Journalisten.

Oversigt

    Oversigt