Regioner skal spare på sundheden trods valgløfter

Det skortede ikke på løfter om ekstra midler til sundhedsområdet i valgkampen. Men på trods af alle løfterne, så er virkeligheden i de fem regioner nu en helt anden.

De lægger lige nu budgetterne for næste år. Og der skal spares. De regner med at skulle skære i alt 2,045 milliarder kroner næste år, viser en rundringning, som TV 2 har foretaget.

Mere end halvdelen af det beløb skyldes stigende medicinudgifter. Og det er en ganske alvorlig situation, regionerne står i, lyder det fra Jens Stenbæk (V), der er næstformand for Danske Regioner og formand for Region Sjælland.

- Vi kan ikke finde så store besparelser uden at det kommer til at ramme patienterne.

Det vil betyde personalereduktioner på sygehusene. Vi har budgetteret meget skarpt, og derfor er der ikke en buffer til at dække ind, siger Jens Stenbæk til TV 2.

Regionernes økonomiforhandlinger med Finansministeriet er sat på stand-by hen over sommeren og bliver tidligst genoptaget midt i august.

Det giver ekstra usikkerhed, påpeger Jens Stenbæk. Men han venter, at regeringen lever op til sine løfter.

- Vi har en forventning om, at det ikke var tomme valgløfter, men at vi får et reelt løft af vores udgiftsrammer, så vi kan håndtere de udfordringer, vi står med og også fremover give en god behandling af vores patienter, siger han.

Det skal de spare

Størst er besparelsesbehovet i Region Midtjylland.

Her man har allerede vedtaget besparelser for 540 millioner kroner næste år.

Region Nordjylland regner med at skulle spare mellem 225 og 250 millioner kroner næste år.

Det indebærer lukningen af to af regionens sygehuse - nemlig i Dronninglund og i Nykøbing Mors. Region Syddanmark skal spare 250 millioner kroner i 2016, og har allerede vedtaget besparelser for 168 millioner kroner.

Også Region Sjælland må holde for. Her lyder vurderingen af besparelsesbehovet på 480 millioner kroner, hvis ikke der kommer flere penge fra staten.

Endelig skal landets folkerigeste region, Region Hovedstaden, næste år finde 525 millioner kroner. Politikerne har allerede fundet de 225 millioner kroner.

Det sagde de i valgkampen

Tilbage i valgkampen lovede både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Venstre flere midler til regionernes sundhedsopgaver.

- Jeg kan garantere at Dansk Folkeparti vil have det her igennem, når vi forhåbentligt får et flertal, så vil vi sætte al kraft ind på og sikre at de her spareplaner tages af bordet, lød det eksempelvis fra Kristian Thulesen Dahl i en DR-debat under valgkampen.

- Vi ved godt, at det koster penge, og det er vi parat til at afsætte. I 2016 vil vi løfte rammen med 2,4 milliarder kroner, sagde den senere statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han præsenterede Venstres sundhedsplan.

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lovede ekstra 1,9 milliarder kroner til sundhedsområdet.