I det fynske folks tjeneste

Reklametøj til advokaters egne klienter er godkendt af nævn

Kritiserede advokater læner sig op ad en kendelse fra Advokatnævnet i sag om indsattes tøj med advokatreklame.

Foto: Sonny Munk Carlsen / Scanpix

Det er o.k. for advokater at give deres klienter merchandise i form af for eksempel tøj med påtrykt firmalogo. Også selv om klienten sidder i en arrest.

Det har Advokatnævnet fastslået i en kendelse fra 2014, hvor en arrestinspektør klagede over et advokatfirma, som havde givet en klient en hue med advokatfirmaets navn påtrykt.

Mandag satte Radio24syv fokus på tøj med advokatfirmanavne i landets arresthuse. En praksis, som møder kritik, og som også har fået justitsministeren på banen.

Læs også Mette Grith Stage svarer igen: Ingen indsatte vælger advokat på grund af reklamegaver

Advokat Mette Grith Stage er blandt de advokater, der er under beskydning for at dele sponsortøj ud. Hun henviser til en kendelse om fænomenet, som Advokatnævnet afsagde i maj 2014.

- Jeg synes jo nok, at jeg med den har mit og Stages (navnet på hendes advokatfirma, red.) på det tørre, skriver hun i en mail til Ritzau.

Kendelsen drejer sig om en sag, hvor en arrestinspektør i 2013 beskyldte en advokat for "klientfiskeri". Det er en betegnelse for advokaters forsøg på at lokke andre advokaters klienter til.

Klientfiskeri regnes for at være i strid med god advokatskik, og det er Advokatnævnets opgave at træffe afgørelse i den slags sager.

Læs også Fanger reklamerer for stjerneadvokater: - Det er jo helt absurd

Men i sagen, som drejede sig om en hue med advokatfirmaets navn, har der ikke været noget at komme efter. I kendelsen lyder det blandt andet fra nævnet.

"Advokatnævnet finder, at udlevering af enkelte reklameeffekter til brug for egne klienter, der opholder sig i et arresthus, ikke kan anses for en overtrædelse af reglerne om god advokatskik, idet der er tale om almindelige markedsføringstiltag over for egen klient, som ikke kan anses for at være direkte henvendelse til potentielle klienter".

Advokat Michael Juul Eriksen fra Advokatfirmaet TVC, som også er mål for kritikken, har fortalt, at også hans firma udelukkende uddeler merchandise til egne klienter.

- Kritikken bunder nok snarere i, at bitre advokater er ærgerlige over, at de ikke kan leve op til klienternes krav til kvalitet i forsvaret, hvorfor advokaten har behov for at finde undskyldninger for, at klienter fravælger dem, har Michael Juul Eriksen skrevet i en mail til Radio24syv.