I det fynske folks tjeneste

Restriktioner kan erstatte traditioner i Hjulby: Ingas jul bliver planlagt i sidste øjeblik

Traditionerne og de faste rutiner i juledagene står for mange på gyngende grund efter de seneste udmeldinger om smittetal og restriktioner. Det gælder blandt andre Inga og Jens Strømvig.

Inger Strømvig håber, at hendes børn kommer hjem til jul, selvom det øger risikoen for at blive smittet med coronavirus. Foto: Pernille Gram

Hjemme i Hjulby har Inga Strømvig pyntet op til jul. 

Flettede hjerter hænger i vinduerne, og på en opslagstavle i køkkenet huserer nye og gamle nisser i selskab med kræmmerhuse og kniplede hjerter. 

Vi handler først på mandag, fordi jeg vil ikke ligge inde med to ænder og en stor flæskesteg og rødkål og alt det der

Inga Strømvig

Så langt er alt, som det plejer, men selve juledagene er et stort spørgsmålstegn. De nyeste smittetal og landsdækkende restriktioner betyder, at nogle af julegæsterne overvejer at blive hjemme.

- Vi skal holde jul med vores to døtre og børnebørn, og den ene datter bor i Esbjerg, og de er sådan i tvivl, om de vil tage over, fordi de vil beskytte os, siger Inga Strømvig.

Læs også Virtuel jul og varslinger: Sådan holder fynske politikere juleaften

Julegaverne er købt og pakket ind. Men Inga Strømvig ved endnu ikke, om de bliver delt ud juleaften. Foto: Pernille Gram

Hun ved derfor ikke, om hun og hendes mand Jens må holde jul alene. Hvis det bliver tilfældet, skifter de and ud med andebryst og køber et mindre juletræ.

Råd til coronasikker jul

  • Vær ikke mere end ti personer til julehyggen derhjemme inklusiv dig og din husstand – og husk at jo mindre din stue er, jo færre gæster kan du have.
  • Du skal holde dig til få mennesker i julen, men du kan godt se din allernærmeste familie, selvom du ikke har været sammen med dem for nylig. Husk at gøre det let for alle at følge de gode råd.
  • Du kan godt gå rundt om juletræet og synge med dem, du bor sammen med, men du bør holde to meters afstand til andre. Hvis I samler flere husstande til juleaften, så overvej om I kan danse om juletræet af flere omgange, om I kan skiftes til at synge, eller om I kan nynne.
  • Sørg for to meters afstand til personer i øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19, når du lægger bordplanen for årets julemiddag.
  • Husk også at holde afstand, når der hentes gaver under træet, og når gaverne pakkes ud

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Se mere

- Nu må vi se, hvad der sker, siger hun . 

Handler først mandag 

De høje smittetal og restriktioner til trods, håber Inga Strømvig, at hun får både børn og børnebørn hjem til jul. Blandt andet fordi hun ved, at alle tager deres forholdsregler og efterlever myndighedernes anbefalinger så godt, de kan.

- Jeg håber, de kommer hjem. Men vi handler først på mandag, fordi jeg vil ikke ligge inde med to ænder og en stor flæskesteg og rødkål og alt det der, siger hun. 

At indkøbene bliver i sidste øjeblik tager hun og hendes mand i stiv arm. 

Læs også Politiforliget er på plads: To fynske kommuner får nærpoliti

- Vi kan sagtens nå at handle på mandag, og juletræet skal de være med til at fælde - det plejer vi jo altid. Vi tager ud på landet, og så skal de vælge et juletræ, og så pynter vi det lillejuleaften, siger Inga Strømvig. 

Men de gamle traditioner har i løbet af årene fået følgeskab af nye. 

- Nogle vil have risengrød, og nogle vil have kylling, så vi laver bare det hele, siger hun. 

Ikke bange

For Inga og Jens Strømvig er det største ønske at få familien hjem til jul - også med corona. 

Min mand og jeg siger, at får vi det, så får vi det

Inga Strømvig

- Min mand og jeg siger, at får vi det, så får vi det, siger Inga Strømvig. 

Hvis der kommer nye restriktioner, følger parret dem, men ellers mener Inga Strømvig ikke, at det er værre at få gæster til jul end at tage ud at handle. 

- Forleden var jeg i Matas, og den var stopfyldt, den butik. Folk holdt ikke afstand til hinanden, så jeg tænkte: "I guder" og skyndte mig ud igen, siger hun. 

Inga og Jens Strømvig har huset fuld af julepynt. Nu mangler de bare at finde ud af, om de får gæster juleaften.  Foto: Pernille Gram

Julegaver med plads til mundbind 

I år kommer julegaverne i hjemmet i Hjulby til at bære præg af et år med en allestedsnærværende coronavirus. Ved sin symaskine producerer Inga Strømvig en særlig julegaveindpakning. 

Vis os din coronajul

Julen bliver i år anderledes for mange fynboer.  Men hvordan holder din familie jul med corona? Er I færre juleaften, end I plejer? Portionsanretter I julemaden? Danser I om juletræet, og nynner I i stedet for at synge? 

 

Send os et par billeder eller en video med jeres alternative coronajul, så vi kan vise, hvordan fynboerne holder jul i år.  

 

Send din video til tip@tv2fyn.dk eller send via vores formular

Se mere

- Jeg sidder her og syr nogle indkøbsnet, og så når jeg forærer nogle julegaver, putter jeg dem i de net, siger hun og fortsætter: 

- Så syr jeg en lomme på, og så siger jeg til de folk, at det er til mundbind, når de er ude at handle. Så lyner de lige op og putter et mundbind i. Det har jeg så fundet på.

Nu er spørgsmålet bare, at familien kommer, og det ældste barnebarn Casper er der til at dele pakkerne ud. 

-  Sådan plejer det at være, og det håber vi også, at det bliver, siger hun. 

Læs også Eneste kommune uden corona: Ærø har ingen nye tilfælde