I det fynske folks tjeneste

Rift om fynsk øko-mælk

Mejerigiganten Arla lokker fynske mælkeproducenter til at gå over til økologisk kvægdrift. Lokkemidlerne er et stærkt voksende marked og gode priser.

Fynske landmænd lokkes over til økologisk kvægdrift

Blandt andet er Arla parat til at betale den højere øko-pris for mælken i de sidste seks måneder af omlægningsperioden, selvom mælken stadig sælges som konventionel, skriver Landbrug Fyn.

Arla stod tirsdag bag et møde i Ryslinge forsamlingshus for at overtale flere fynske landmænd til at lægge om til økologisk produktion.

- Arla ønsker aktivt at opdyrke Fyn og at bruge den fynske øko-mælk, sagde regionsformand og medlem af Arlas bestyrelse, Bent Juul Sørensen, på mødet.

Han bebudede desuden, at Arla fra mandag henter al økologisk mælk på Fyn.

Stærkt voksende marked

Arla har en målsætning om at øge produktionen af økologisk mælk med 90 millioner kg om året fra de nuværende 280 millioner kg. til 375 millioner kg. i 2011.

Årsagen er en stærkt stigende eksport, ikke mindst til Tyskland og England.

Hjemmemarkedet er mættet med hensyn til mælk, men der er et voksende marked for forædlede produkter, som feks. lidt dyrere oste.

Rette tidspunkt for fynboer

Hidtil har Fyn ikke været særligt aktiv på det økologiske mælkemarked.

Dels har der været en lidt negativ stemning omkring det. Dels har strukturen ændret sig.

Det er blevet sværere at udvide kvægbedrifter for at forbedre indtjeningen. Men den højere pris på øko-mælk gør økologisk drift til en måde at optimere produktion og indtjening.