Rigsarkivet til Fyn

Det nye Rigsarkiv skal ligge i Odense ved Syddansk Universitet. Det afslørede økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen(K) på et pressemøde tirsdag middag. Staten vil i alt investere omkring 1 milliard kroner i den nye statsinstitution på Fyn. Beslutningen bliver modtaget med begejstring på Fyn.

-

Det nye Rigsarkiv skal ligge i Odense ved Syddansk Universitet. Det afslørede økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen(K) på et pressemøde tirsdag middag. Staten vil i alt investere omkring 1 milliard kroner i den nye statsinstitution på Fyn. Beslutningen bliver modtaget med begejstring på Fyn.


Beslutningen om at placere Rigsarkivet i Odense er besluttet efter grundige analyser i regeringen. Odense er valgt blandt andet på grund af byens centrale beliggenhed, muligheden for samdrift mellem forskellige arkivenheder, gode trafikale forhold og adgang til universitetet.


Jylland støttede Fyn
Samtidig har regeringen lyttet til amtsborgmestrene vest for Storebælt, der alle har anbefalet en placering i Odense.


\"Jeg er meget glad for den beslutning, og regeringen skal have stor ros for at have truffet en rigtig beslutning om at placere en så vigtig kulturinstitution i Odense. En forudsætning for at kunne udvikle landet uden for hovedstadsområdet er, at også Vestdanmark får deres andel af de store statslige institutioner, hvis vi skal undgå en skævvridning af samfundet,\" siger Fyns Amtsborgmester Jan Boye(K).


Rigsarkivet i Odense vil blive slået sammen med Landsarkivet for Fyn og Dansk Data Arkiv. Samtidig samles al fremtidig tilvækst af arkiver i hele landet i det nye hovedkontor.


Lobby-arbejde
Udflytningen fra København til Odense blev aktuel, da VK-regeringen skrottede den tidligere regerings planer om at bygge et nyt Rigsarkiv i Ørestaden.


Både Fyns Amt og Odense Kommune har ført et ihærdigt lobby-arbejde for at få statsinstitutionen til Fyn, og det er blandt andet dette arbejde, der nu bærer frugt.


Regeringens beslutning om at placere Rigsarkivet i Odense bliver modtaget med glæde på Fyn.


Glæde på Fyn
\"Det er en god og rigtig beslutning. Odense har den rigtige geografiske placering, og det vil styrke både byen Odense og Syddansk Universitet\", siger Odenses borgmester Anker Boye(S).


Også på Syddansk Universitet bliver nyheden modtaget med begejstring.


\"Det vil give os lettere arbejdsvilkår og styrke vores universitet generelt. Især fagene historie, statsvidenskab og journalistik vil kunne drage fordel af Rigsarkivet\", siger rektor Jens Oddershede.


Pris 1,1 milliard
Prisen for det nye Rigsarkiv bliver ca. 770 mio. kr. Derudover skal der bruges 60 mio. kr. til IT-investeringer og udgifter til flytning bliver omkring 270 mill. kr. Samlet bliver etableringsudgifterne til byggeriet 1,1 mia. kr. Det ny skrottede projekt i Ørestaden ville have kostet næsten 1,6 mia. kr.

Rigsarkivet skal bruge omkring 55.000 kvadratmeter og det svarer næsten til en forøgelse af Syddansk Universitets bygninger med 50 procent. I øjeblikket har Syddansk Universitet på Campusvej 120.000 kvadratmeter. Men der bliver dog ikke pladsmangel. Universitetet har over 300 hektar ledig byggegrund.


Rigsarkivet har i øjeblikket 157 ansatte, og de har udtrykt betænkeligheder ved en udflytning til Odense.


Kulturminister Brian Mikkelsen(K) forventer at Rigsarkivet i Odense kan stå klar i 2006 eller 2007.