I det fynske folks tjeneste

Robot skal få fynboer til at holde til højre

Ny kampagne fra Vejdirektoratet skal med hjælp af en robot overbevise bilister på Fyn om at holde til højre på motorvejen.

Vejdirektoratet vil gøre op med de bilister, der ikke holder til højre. Foto: Janne Nyenstad

Chatbot

En chatbot er et computerprogram, som man kan skrive til. På den måde kan man chatte med sin computer, telefon eller lignende. 

Hvordan får man bilister på Fynske Motorvej til at holde til højre? 

Spørger man Vejdirektoratet skal svaret findes i en ny robot. Det fremgår af Vejdirektoratets hjemmeside.

- Der er en uoverensstemmelse mellem, hvordan vi opfatter vores egen kørsel, og hvordan andre oplever den, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet.

Hun tilføjer:

- Derfor prøver vi ved hjælp af en ny chatbot at få bilisterne til at reflektere over, hvordan de færdes i trafikken.

Læs også Razzia: Politi undersøger spirituskørsel og social dumping

Skilte i rabatten

Foruden en ny chatbot vil Vejdirektoratet også gøre brug af mere konventionelle metoder for at få bilister på Fyn til at overholde færdselsloven. 

Imellem afkørsel 54 ved Vissenbjerg og afkørsel 55 nær Aarup på E20 Fynske Motorvej vil bilister blive mødt af skilte, der opfordrer til, at man holder til højre. 

Den nye chatrobot er allerede nu tilgængelig på Vejdirektoratets hjemmeside og Facebook. Derudover vil bilister på den Fynske Motorvej i løbet af de næste to uger kunne spotte flere skilte langs vejen. 

Hold til højre

  • Stikprøver viser, at hver gang en bilist ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister. 
  • En Megafonmåling fra 2017 viser, at 89 procent af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken. Alligevel mener kun 40 procent, at andre bilister viser hensyn til dem i trafikken.
Kilde: Vejdirektoratet