I det fynske folks tjeneste

Robot skal operere på OUH

Odens Universitetshospital skal kunne tilbyde den bedste og nyeste behandling, og ifølge regionsrådsformanden skal det blandt andet gøres med en robot til 23 millioner kroner.

da Vinci robotten kan operere meget præcist. Lægerne minimerer dermed den skade, en operation medfører på meneskekroppen.

Robotten og en ombygning til 20 millioner skal sikre Odense Universitetshospital en plads forrest i feltet blandt de europæiske sygehuse, hvis det står til regionsrådsformand Carl Holst (V).

Han vil arbejde for, at regionsrådet godkender indkøbet af en såkaldt da Vinci-operationsrobot og en udbygning af en del af OUH til formålet.

- Robotten vil være endnu et skridt på vejen mod at konsolidere OUH som universitetshospital og skabe rammer, der kan skærpe OUH's profil. OUH har et kæmpe potentiale, og derfor mener jeg også, at vi skal investere, siger regionsrådsformand, Carl Holst.

Store arme laver præcisionsarbejde

De store hvide arme på robotten ligner noget fra en science fiction-film, når de læner ind over patienten. Men det lidt voldsomme ydre gemmer på en ekstremt følsom maskine, der kan udføre kirurgi på noget på størrelse med en vindrue.

Lægen styrer robotten ved hjælp af joystick, og robottens opbygning betyder, at den kan foretage kompliceret arbejde på meget små organer og på meget lidt plads. Dermed minimerer lægerne den skade, som en operation medfører på menneskekroppen.

Det kan betyde kortere indlæggelsestid, en minimal risiko for infektioner og at patienterne dermed hurtigere kommer på benene igen.

Robot skal tiltrække de dygtigste

Indkøbet af da Vinci-robotten vil ifølge Carl Holst stille OUH stærkt i forhold til at tiltrække de faglige eksperter, der kan løfte vidensniveauet på universitetshospitalet.

- For at kunne tilbyde den bedste og nyeste behandling, opgradere vores forskning, tiltrække de dygtigste læger og selv uddanne dem, så må vi også have det bedste udstyr, siger Carl Holst.

En af årsagerne til forslaget om et indkøb bunder i en samarbejdsaftale mellem Region Syddanmark og blandt andet Region Sjælland. Siden 1. januar 2011 har 164 patienter allerede taget turen over Storebælt fra Sjælland til Fyn og de syddanske specialister, og det tal vil stige markant over det næste år.

- Vores samarbejdssamtale med Sjælland betyder, at vi hvert år vil modtage omkring 700 patienter, der har brug for vores ekspertise. Det betyder, at vores specialer bliver styrket igennem den øgede drift, og at vi dermed med god samvittighed kan opgradere vores udstyr, siger Carl Holst.

Fra 1. september vil patienter bosiddende i Kalundborg, Næstved, Sorø, Slagelse og Ringsted kommuner blive henvist til højt specialiseret behandling på OUH. Kommunerne har ca. 270.000 indbyggere.

Hvis regionsrådet støtter regionsrådsformandens forslag, vil robotten kunne tages i brug senest foråret 2012.