Robotindustrien skriger efter veluddannet arbejdskraft

Automation og robotteknologi er fremtiden for produktionsvirksomheder. Ifølge Teknologisk Institut er automation det gode alternativ til outsourcing. Problemet er bare, at der ikke bliver uddannet nok unge til de virksomheder, som gerne vil automatisere.

- Vi ved, at konkurrencen om dem, den er hård. Så vi skal være om os for at få fat i dem. Det gælder for os om at brande os, så vi er attraktive at søge ud til. Men generelt i branchen er det svært at få nye folk, forklarer Peter Nurup, som er projektchef hos Frontmatec i Odense.

Jonas Larsen  studerer automationsteknologi - og  ifølge ham er det ikke så indviklet, som det lyder. Jobbet går ud på at programmerer robotter, så de kan lette eller overtage menneskers arbejde.

- Det er dejligt at vide, at der er nogen, der har brug for folk som os, siger Jonas Larsen, der studerer automationsteknologi på Erhvervsakademiet Lillebælt, Odense.

Jonas Larsen er en ud af et hold på kun seks studerende, men der er plads til mange flere. Problemet er bare, at automationsteknolog ikke er en særlig efterspurgt uddannelse.

Virksomhederne kan ikke forstå, at flere ikke vælger uddannelsen, for der er masser af jobs at få. Danske virksomheder automatiserer nemlig deres produktioner som aldrig før.

- Vi skal have uddannet nogle flere unge, fordi der er mangel på arbejdskraft inden for automations - og robotsektoren. Og vi har brug for det, fordi virksomhederne skal have øget deres produktivitet, de skal simpelthen kunne fremstille deres varer billigere, så de kan sælge noget mere, så de kan konkurrere med udenlandske konkurrende virskomheder, forklarer Søren Peter Johansen, Faglig leder, Robotteknologi, Teknologisk Institut, Odense.

Men det bliver ikke lettere at finde folk, når de unge slet ikke ved, at man kan vælge den type uddannelse - og hvor eftertragtet den slags uddannelse er for virksomheder, der gerne vil have ny teknologi.

- Vi ønsker både en kombination af erfarne folk også nogle nyuddannede i branchen, og hvis grundlaget for de nye i branchen ikke er tilstede, så vil det på sigt give udfordringer, siger Peter Nurup, projektchef hos Frontmatec, Odense.

Gennemsnitslønnen for en automationsteknolog er på omkring 40.000 kroner om måneden.

 

Oversigt

    Oversigt