Robotvirksomheder går forrest: Superklynge lander på Fyn

Fremover skal Fyn huse superklyngen inden for både robotindustrien. Også maritime virksomheder er med i klynge.

I forvejen er Odense kendt for at lægge plads til store dele af den danske robotindustri, og snart bliver positionen udbygget.

Det kom frem torsdag, da uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), udpegede 14 nye nationale erhvervsklynger i et forsøg på at forenkle erhvervsfremmesystemet.

På Fyn kommer robot- og droneklyngento af klyngerne til at ligge placeret i Odense som resultatet af længere tids målrettet arbejde. Det fortæller formand for Erhvervshus Fyn, Kenneth Muus (V), i en pressemeddelelse.   

- Det er resultatet af den fælles fynske indsats, vi har stået sammen om i Erhvervshus Fyn.

- Fyns stærke position i de nye klynger skal bidrage til at accelerere væksten og innovationen i fynske virksomheder inden for de nationale styrkepositioner. Og det er godt for Fyn, fordi det er med til at fremtidssikre vores erhvervsliv og vores arbejdspladser, siger han.

Desuden kommer den martime klynge på Fyn, der bl.a. tæller virksomheder i Odense og Svendborg, til at indgå i klyngesamarbejdet Marlog, de p.t. har hovedsæde i København.

Fynsk branche i spidsen

I perioden 2021-2024 skal de nye klynger skabe samarbejder mellem forskere og virksomheder og få mere innovation ud i samfundet.

I Odense kommer  Odense Robotics til at stå i spidsen for den nationale klynge inden for robot, droner og automation. Klyngen skal være med til at sætte gang i væksten og innovationen blandt landets cirka 400 robot-, automations- og dronevirksomheder.

- Med Odense som omdrejningspunkt og med stærke samarbejdspartnere som SDU og aktører mange andre steder i landet kan den nationale klynge bidrage til, at vores robotvirksomheder, og vores stadig flere dronevirksomheder, fortsat skaber arbejdspladser og vækst, siger borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (A).

Svendborg på landkortet

Den nationale klynge for maritime erhverv og logistik  kommer til at omfatte flere martitime virksomheder på Sydfyn.

Her skal arbejdet sætte skub i udviklingen af den maritime sektor inden for områder som bæredygtig skibsfart. Samtidig håber man lokalt, at det vil åbne mulighederne for at samarbejde med virksomheder i andre dele af landet.

- Med tiltaget sikrer vi, at den maritime branche på Fyn får tilbudt værdifulde udviklingsmuligheder og adgang til nye nationale samarbejder, siger Bo Hansen (A), borgmester i Svendborg Kommune. 

Fremover vil den maritime klyngeindsats på Fyn fortsætte med at tage udgangspunkt i lokationer på Svendborg Havn og Lindø.

De nye nationale klynger træder i kraft fra 1. januar 2021.

Oversigt

    Oversigt