Røde Kors kryber udenom våbenloven

Det er lykkedes Røde Kors i Odense at holde søndagens indsamling på den rigtige side af våbenloven. Et stykke papir skal hindre, at hobbyknive udløser bøder.

Normalt er nødhjælpsorganisationen Røde Kors langt fra våbenlovens grænser.

Men efter den seneste tids sager, hvor folk er blevet idømt fængsel eller bøder for at have hobbyknive og lignende liggende i bilen, er organisationen kommet i risikozonen.

- Vi bruger hobbyknive ved vores indsamlinger til at åbne de her indsamlingsbøsser, som der forhåbentlig er kommet rigtig mange penge i på søndag, siger pressechef Hans Beck Gregersen.

Risikoen for en uønsket "hilsen" fra politiet i den forbindelse fik indsamlingslederen i Odense, Lajla Hallundbæk, til at kontakte det lokale politi. Og her var beskeden, at organisationen enten kunne søge om våbentilladelse eller også udfærdige et stykke papir med indsamlingslederen og den frivilliges underskrift på. Og dette stykke papir skal den frivillige så medbringe, når hobbykniven transporteres derhen, hvor indsamlingsbøssen åbnes. En kopi opbevares hos Røde Kors, og begge eksemplarer skal bære underskrifter.

Røde Kors har valgt den sidste udvej, for "selvfølgelig skal loven overholdes", som Hans Beck Gregersen siger. Men han finder situationen fjollet.

- Vi blev lidt overraskede, for normalt opfatter vi ikke Røde Kors som en organisation, der har behov for at få tilladelse til at bære våben på den ene eller den anden måde, siger han.

Røde Kors vil nu fortælle deres frivillige i hele landet, at der her er noget at være opmærksom på.