Røgplagede danskere lades i stikken

Kommuner og skorstensfejere står ofte magtesløse i sager om naboklager på grund af generende røg fra brændeovne.

Trods opfordringer vil styrelsen nemlig ikke fastsætte en inimumshøjde på skorstene, så røggener fra den største partikelforurener i Danmark, brændeovnene, kunne minimeres. Det skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Kommunerne oplever, at de nuværende funktionskrav for skorstene i den såkaldte SBI-anvisning er så uklare, at de reelt er magtesløse i sager om naboklager på grund af røg.

- Som skorstensfejere kommer vi typisk ud for at foretage en godkendelse, efter at en boligejer har anskaffet sig brændeovn, så på det tidspunkt er skorstenen monteret. Når vi så ser, at en skorsten er for lav og påpeger dette, svarer boligejeren, at han allerede har haft tændt op i ovnen og konstateret, at trækforholdene er fine. Så står vi som skorstensfejere i en svær situation, for dermed er anvisningerne jo overholdt, siger formanden for Skorstensfejerlaugets tekniske udvalg, Benny Lassen, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Hans Erik Brems fra Byggesagskontoret i Odense Kommune nikker genkendende til skorstensfejermesterens beskrivelser.

- Vi havde et bygningsreglement indtil 1995, som var til at arbejde med, for da var der et mindstekrav for skorstenshøjder på 80 cm over tag. Efter ændringen er vilkårene blevet meget vanskeligere for os, siger han

Oversigt

    Oversigt