I det fynske folks tjeneste

Russisk importforbud truer fynske gartnere

De fynske gartnerier risikerer at miste et tocifret millionbeløb, fordi en handelskonflikt mellem Rusland og EU truer eksporten af potteplanter.

Rusland er et stigende marked for de fynske gartnerier, og i løbet af foråret vil branchen sende for over 20 millioner kroner planter til Moskva.

Men en strid om læggekartofler mellem EU og Rusland, truer nu eksporten fra Fyn. Rusland er ikke tilfreds med plantesundheden i EU, og har derfor forbudt import af læggekartofler. Hvis denne konflikt ikke er løst inden 1. juni bliver konflikten optrappet til også at omfatte import af planter fra planteskoler.

- Det er ganske alvorligt. Rusland er et voksende marked, og hvis konflikten fortsætter over foråret, kan vi ikke afsætte vores planter, og det vil gå hårdt ud over især de fynske gartnerier, siger sekretariatschef i Danske Gartnerier, Torben Lippert.

Den 27. marts fortsætter EU og de russiske plantesundhedsmyndigheder forhandlingerne for at afværge handelskonflikten.

- Hvis der kommer et importforbud vil ikke bare koste millioner, men også arbejdspladser hos de fynske gartnere. Men vores brancheorganisation gør alt hvad vi kan for at afværge konflikten, siger Torben Lippert.