I det fynske folks tjeneste

Rygersag: har sat fokus på kontrol

Det lykkedes ikke for Allan Lykke Jensen at vinde sagen mod Skandinavisk Tobakskompagni. Men han er glad for at der nu er kommet fokus på den manglende kontrol med tilsætningsstoffer.

Allan Lykke Jensen lagde sag an mod Skandinavisk Tobakskompagni, fordi han mente, at de har manipuleret med Prince-cigaretterne ved at øge nikotinoptaget og dermed rygernes nikotinafhængighed.

- Frifindelsen af Skandinavisk Tobakskompagni synliggør behovet for kontrol med tobaksprodukter, siger Advokat Anker Laden-Andersen, og fortsætter: Under sagen har det været et stort bevismæssigt problem, at Skandinavisk Tobakskompagni konsekvent har nægtet at fremlægge oplysninger om præcis hvilke stoffer, der er tilsat Prince-cigaretten. Havde disse oplysninger været frigivet, havde det været muligt at foretage nøjagtige beregninger af effekten af de enkelte stoffer. Det har bragt min klient i en vanskelig bevismæssig situation.

I dag fik Allan Lykke Jensen sin dom. Selv om han ikke vandt sagen, mener han dog, at han har vundet en halv sejr.

- Jeg havde naturligvis gerne set, at Skandinavisk Tobakskompagni var blevet dømt. Men jeg føler alligevel, at jeg har opnået en væsentlig del af det, jeg som forbruger gerne ville opnå med søgsmålet, nemlig at sætte forkus på den fuldstændigt manglende kontrol med tilsætningsstoffer og den risiko, der er for, at disse stoffer øger forbrugernes afhængighed af nikotin, siger Allan Lykke Jensen.