I det fynske folks tjeneste

Rylen besøger det forladte Fyn

På fredag sejler skibet Rylen ud på en ekspedition til forladte, fynskeøer. Første tur går til Bogø ved Fynshoved, og henover sommeren besøger Ryelen en rækker forladte øer og holme.

Skibet Rylen skal på ekspedition til forladte øer og holme på Fyn. Foto: Jonas Mattsson

Kulturarv Fyn, der er foreningen af museer, biblioteker og arkiver på Fyn, vil gerne sætte fokus på forladte steder. Nu skal de fynske øer og holme udforskes, så man kan fortælle deres historie.

- Der er tre grunde til det. For det første er vi jo interesserede i at få fortalt den historie, der ligger derude. For det andet er der et kunstnerisk potentiale i de her forladte steder på Fyn, også de forladte holme, og derfor er der kunstnere og forfattere med ombord på Rylen. Og for det tredje fordi vi gerne vil oplyse om, at vi jo altså har en stor værdi liggende, lige unden for vores kyster, som man kan tage ud og opleve, siger Troels Malthe Borch, der er kommunikationschef hos Østfyns Museer.

Kunstnere kommer med
Rylens togt falder i to etaper, fortæller Troels Malthe Borch. I juni og igen til august besøger Rylen de forladte holme, og med ombord er kunstnere, og de skal forholde sig til de steder, de kommer hen. De kommer med nogle dage hver, og så skifter de løbende.

- Der er skiftende forfattere og kunstnere ombord, og videnskabsfolk også, og de skal forholde sig til øerne, og så skal de enten lave nogle værker, som skal på en udstilling næste år, eller også skal de skrive en artikel, som udkommer i en bog også næste år, fortæller Troels Malthe Borch.

Rylen er et specielt skib
Rylen er ikke et hvilket som helst skib, det er nemlig det skib som Johannes Larsen og Achton Friis brugte for knap 100 år siden. De stævnede ud fra Kerteminde på den allerførste tur, der gik til Korshavn. 

Her kan du se et klip med Jens Bohr, der har sejlet med Rylen i 15 år. 

04:35 Luk video