I det fynske folks tjeneste

Rynkeby vil lave saft tilsat vitaminer

Rynkeby Foods i Ringe vil også være med, når Danmark efter en dom ved EU-domstolen, bliver nødt til at give fødevareindustrien tilladelser til berigede madvarer - det vil sige fødevarer, der for eksempel er tilsat vitaminer.

-

Chokolade fyldt med vitaminer eller saftevand tilsat næringsstoffer - den slags berigede eller funktionelle fødevarer vil der komme flere af på de danske supermarkedshylder.  

En dom fra EU-Domstolen slår nemlig fast, at Danmark i højere grad end i dag skal tillade fødevarer med kunstig tilsætning af vitaminer og næringsstoffer, og danske virksomheder står klar til at udnytte de nye muligheder, vurderer branchefællesskabet Fødevareindustrien under Dansk Industri.  

Rynkeby vil være med
Rynkeby Foods, der med hovedsæde i Ringe på Fyn producerer juice, saft og andre fødevarer, vil gerne ind på markedet for berigede fødevarer og ønsker især at gøre brug af muligheden for at tilsætte vitaminer.  

\"Vi har ikke et galleri af nyudviklede berigede produkter, som vi straks kan sende på markedet, men det vil komme i løbet af 1-2 år. Konkurrencemæssigt er vi nødt til at gå med i det her område, for vores konkurrenter i udlandet har i flere år haft mulighed for at udvikle og markedsføre deres produkter, og vi vil gerne være med\", siger Rynkebys direktør Jørgen Dirksen til Ritzau.

Usundt overforbrug
Hidtil har Danmark været meget restriktiv med at godkende de berigede fødevarer i forhold til visse andre EU-lande, for kun et konkret ernæringsæssigt behov kunne forsvare tilsætning af vitaminer og næringsstoffer.

Den stramme linie var anlagt for at beskytte forbrugerne mod et usundt overforbrug og vildledende, men med EU-dommen kan berigede fødevarer kun afvises, hvis de er en direkte trussel for folkesundheden.  

I Fødevaredirektoratet og Fødevareministeriet ser man dommen som et nederlag, men et nederlag, der kan begrænses.
Hvert produkt skal vurderes individuelt, før det evt. godkendes.  
/ritzau/