Ryslinge billigst med børnepasning

Ryslinge er landets billigste kommune at få passet børn i. Næsten 40.000 kroner billigere end den dyreste. Ryslinges borgmester udelukker ikke, at det kan blive aktuelt at billige kommuner skal betale kompensation til de dyre.

-

Ryslinge er landets billigste kommune at få passet børn i. Næsten 40.000 kroner billigere end den dyreste. Ryslinges borgmester udelukker ikke, at det kan blive aktuelt at billige kommuner skal betale kompensation til de dyre.

/Ritzau
Der er enorme forskelle på, hvor meget kommunerne bruger på at passe børn. Landets mest sparsommelige kommune kan passe tre børn for den samme pris, som andre kommuner bruger på at passe et enkelt barn. 

Ryslinge i bund
Den mest sparsommelige kommune er Ryslinge, hvor et barn passes for 16.718 kroner om året, mens Frederiksberg kommune topper med en årlig udgift på 55.016 kroner pr. barn mellem 0 og 10 år.

København og Albertslund bruger også over 50.000 kroner om året på at passe et barn mellem 0 og 10 år, mens Ryslinge i bunden af skalaen har selskab af Læsø, som også bruger under 20.000 kroner per barn.

Mange årsager
Årsagerne til de dyre børn på Frederiksberg er mange. Fast ejendom på Frederiksberg koster langt mere, end i provinsen - både at opføre og i ejendomsskatter. Samtidig er kommunen velsignet med langt flere spædbørn end Ryslinge.

Antallet af både drenge og piger mellem 0 og 3 år er siden 1993 øget med godt en tredjedel. - Vi har mange børn i vuggestuealderen, og de er jo dyrere og mere personalekrævende at passe, end de ældre børn, siger formanden for børne- og ungdomsudvalget i Frederiksberg Kommune, Jan E. Jørgensen (V).

I Ryslinge går børnene ikke i vuggestue. - Vi har ikke haft efterspørgsel på vuggestuer hidtil, siger borgmester Gunnar Landtved (V), hvis kommune siden 1993 har oplevet et fald på godt tre procent i antallet af børn mellem 0 og 10 år.

Og når Gunnar Landtved hvert år får 60-80 nyfødte bysbørn i sin kommune, bliver de mindste Ryslinge-borgere sat i dagpleje, hvor en dagplejemor kan tage sig af fire børn. I Frederiksberg kommune må en dagplejemor, der bor i etagebyggeri, kun passe to børn.

Krav om udligning
Forskellene i vilkår og omkostninger får Jan E. Jørgensen til at efterlyse en udligning af udgifterne til børnepasning mellem de billige og de dyre kommuner.

\"Det er betragtelige beløb, vi taler om. Det vil være rimeligt at udligne for de ekstra udgifter, vi har på især etablering af nye institutioner og vores pasningsgaranti,\" siger Jan E. Jørgensen.

Og Ryslinge-borgmesteren er indstillet på at spytte i kassen til Frederiksbergs børn. \"Jeg kunne godt forestille mig, at der burde kompenseres,\" lyder det fra Gunnar Landtved.

Han peger på, at den sydfynske kommune har \"væsentlig nemmere ved at lave nogle billigere tiltag\", end man har i større byer. Samtidig har Ryslinge natur omkring sig, så institutionerne kan have større udendørsarealer end de fleste storbyinstitutioner.