I det fynske folks tjeneste

S: Besparelser vil ramme Zoo og gymnastikhøjskole

Socialdemokratiet frygter for konsekvenserne af regeringens forslag om at skære i støtten til landets foreninger. Flere fynske foreninger kan blive ramt.

Foto: Jakob Risbro

Socialdemokratiet frygter, at regeringens forslag om at skære i støtten til landets foreninger vil ramme foreninger som Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Svendborg Håndboldklub, Børnelejren på Langeland  og Odense Zoo.

Skatteministeriet vil hente 155 millioner kroner på at fjerne almennyttige foreningers såkaldte moms-kompensation allerede fra næste år. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt momsrefusion for udgifter, de har afholdt i 2017.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser for de ramte institutioner og det frivillige arbejde.

- Vi er stærkt skeptiske overfor besparelser, der på den her måde går direkte efter de frivillige foreninger. De bidrager alle til vores civilsamfund og støtter alverdens gode formål lige fra undervisning til idræt og socialt arbejde og så videre. Alt sammen formål, der gør vores samfund rigere, ligesom rigtig mange af de mindre foreninger i særdeleshed er af stor værdi for lokalsamfundet, siger Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Læs også Zoologiske haver taber sag om fritagelse for millionafgift

Rammer almennyttige foreninger

I regeringens udspil til finansloven fremgår det, at almennyttige foreninger skal ikke længere have ret til delvis kompensation for moms.

Det er den særlig ordning for momskompensation, som regeringen nu vil skrotte. Dermed kommer de almennyttige foreninger til at skulle betale mere, når de køber ind:

- Siden oprettelsen af en ordning for delvis købsmomskompensation for almennyttige foreninger i 2007 er der sket en utilsigtet glidning væk fra ordningens oprindelige formål, hedder det i regeringens udspil.

Her kommer regeringen ikke nærmere ind på, hvori problemet med ordningen består. Den har dog tidligere været kritiseret for at skabe usikkerhed, fordi foreningerne først året efter man har haft udgifter ved, hvor meget man får tilbage i moms.

Læs også 700 unge diskuterede demokrati og politiske dilemmaer i Ollerup

Ordningen har tidligere været på omkring 200 millioner kroner årligt.

Ud over at kanalisere penge til skattevæsnet vil regeringen desuden reservere en del af pengene til støtte af almennyttige foreninger.

Spejdere mister to millioner kroner

Forslaget vil også ramme foreninger som KFUM-spejderne. KFUM-spejderne anslår, at det vil betyde et hul i budgettet på to millioner kroner, hvis momsfordel bliver skrottet.

- Fra den ene dag til den anden river man et tæppe væk under os på momskompensationsområdet, som vi har budgetteret og regnet med, siger organisationens generalsekretær, Thomas Kirkeskov til Ritzau.

Han fortæller, at de i forbindelse med afholdelse af Spejdernes Lejr i juli har regnet med en momskompensation på 1,5 million kroner.

- Derudover har vi i vores drift, aktiviteter og arrangementer forventet at få en momskompensation i egen organisation på en halv million. Det vil samlet betyde et hul i budgettet på to millioner kroner, siger han.

Regeringen skriver dog, at der oprettes "en ny reserve til støtte af almennyttige foreninger". Men det skaber stadig en stor usikkerhed for en forening som KFUM-Spejderne, som ikke ved præcis, hvad det vil indebære, understreger Thomas Kirkeskov.

Vil ramme idrætsforeninger

Danmarks Idrætsforbund frygter også for konsekvenserne.

- Regeringens forslag vil ramme idrætsorganisationer og idrætsforeninger og mange andre organisationer og foreninger i hele landet. Det kommer som et lyn fra en klar himmel for os alle i civilsamfundet, siger administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund, Morten Mølholm Hansen, i en skriftlig kommentar til Ritzau..

 - Vi håber, at der er tale om en utilsigtet fejl, og at man under alle omstændigheder i den kommende tid vil besinde sig og sørge for, at foreningslivet ikke rammes, siger Morten Mølholm Hansen.