S-kandidater: Et halvt år for at optjene ret til dagpenge

Det skal igen kun tage et halvt år at genoptjene retten til dagpenge. Det mener ti socialdemokratiske folketingskandidater, der søndag mødtes i Odense. Vælgerne har nemlig krav på at vide, hvordan socialdemokratiske kandidater mener, at en ny dagpengereform skal se ud - inden valget.

Dagpengekommissionens udspil til et nyt dagpengesystem kommer først til efteråret, men kandidaterne her vil gerne være med til at sætte deres præg på det udspil allerede nu.

- Der er ingen tvivl om, at genoptjeningsperioden er for lang, så det er alfa og omega, at den bliver nedsat igen, siger Frede Skaaning, folketingskandidat i Svendborgkredsen.

- Vi gør os nogle overvejkelser, og vi hører på, hvad der sker med de folk, som er røget ud af systemet. Hvad kan være med til, at der er færre, der ryger ud af systemet; det er det, mødet i dag går ud på, siger Erik Christensen, kandidat i Odense Øst kredsen.

Både Erik Christensen og Frede Skaaning understreger, at kandidaterne ikke har til hensigt at gå i rette med statsministeren, når hun gentagne gange har sagt, at man venter på dagpengekommissionens udspil.

Men vælgerne har krav på at vide, hvad en socialdemokrat mener, siger de:

- Jeg bakker partiets ledelse og dagpengekommissionen fuldstændig op, men derfor har jeg jo stadig som menneske, som socialdemokrat, som folketingskandidat nogle overvejelser om, hvad jeg synes der skal indgå i et nyt dagpengeudspil, siger Erik Christensen.

- Når jeg er ude at møde folk, så bliver jeg spurgt, hvad synes jeg en dagpengereform skal indeholde, og det synes jeg da, at jeg skal have lov at gå ud med, siger Frede Skaaning.

Et halvt års optjening og to års dagpenge

Efter godt to timer, hvor scocialdemokraterne diskuterede deres holdning til dagpengespørgsmålet for lukkede døre, var der enkelte konkrete input, de gerne vil viderebringe til dagpengekommissionen.

- Vi havde jo et oplæg at arbejde ud fra, som blandt andet indeholdt, at optjeningsretten til dagpenge skulle nedsættes til et halvt år igen, siger Frede Skaaning.

Men der bliver ikke tale om, at tiden man kan være på dagpenge bliver ændret.

- Vi skal ikke have rullet dagpengesystemet tilbage til, hvad det var før. Vi er godt klar over, at det er en anden tid vi er i, men det der er væsentligt for os er genoptjeningsperioden. Der er også andre elementer, men dem skal vi have finpudset før vi kan melde noget ud, men jeg synes faktisk, vi har haft et godt og konstruktivt møde, siger Erik Christensen.