I det fynske folks tjeneste

Sådan fejrer du grundlovsdag uden at bryde loven

Grundlovsmøderne er aflyst i år, men der er stadig flere muligheder for at fejre grundlovsdag uden at komme på kant med forsamlingsforbuddet.

Grundlovsarrangementerne bliver i år uden duften af friske bøgeblade og må i stedet opleves bag skærmen. Foto: Jan Jørgensen / Ritzau Scanpix

Der bliver ingen grund til at pakke madpakker eller lufte fanerne med Dannebrog, for både foreninger og partier har aflyst deres traditionelle fejringer af det nærmeste, vi i Danmark kommer på en nationaldag. Men som det er blevet sædvane under coronakrisen, har den digitale kreativitet blomstret, og derfor bliver demokratiet fejret digitalt i stedet for. Her er de mest lovende grundlovsarrangementer, som du kan deltage i hjemme i stuen eller hvor som helst, du befinder dig.

TV 2/Fyn Event arrangerer også to live events i anledning af demokratiets fejring, som Mathilde Dalskov og Signe Ryge er værter på. Find dem på listen her nedenfor.

Det sker der grundlovsdag:

7.00-17.00: Grøn Grundlovsdag

  • Radikale Venstre arrangerer Grøn Grundlovsdag direkte fra Slotspladsen foran Christiansborg. Partiformand Morten Østergaard er vært. Se med her.

10.00-11.00: Grundlovsdag-live på Facebook

  • Mikkel Dragmose (SF, Middelfart) og Regitze Tilma (Venstre, Middelfart) debatterer foreninger og fællesskaber live på Facebook. Se med her.  

10.00-11.00: Ingen demokrati uden ligestilling

  • Kvinderådet arrangerer sammen med Kvindemuseet, DUF -Dansk Ungdoms Fællesråd og Institut for Menneskerettigheder et digitalt grundlovsmøde med fokus på demokrati og ligestilling. Se med her.

10.45-14.30: Demokratifestival fra Ollerup

  • Kun adgang for de frie skolers elever, men følg med digitalt, hvor der transmitteres taler, fællessang med mere. Se med her.  

11.00-11.30: TV 2/Fyn Event inviterer til Grundlovsdag live på Facebook: Guide til magten

  • Bjørn Brandenborg (Soc. dem.) og Christoffer Lilleholt (Venstre) guider brugerne til magten. Skriv dit demokratiske spørgsmål i spørgeboksen her nedenfor eller direkte i kommentarfeltet på Facebook under livesendingen. Vært: Mathilde Dalskov. Se med her. 

12.30-13.00: TV 2/Fyn Event inviterer til Grundlovsdag Live på Facebook: Journalistik under coronakrisen

  • Hjalp vi som journalister demokratiet på vej eller ej? Interview med constructive fellow på Aarhus Universitet, Jakob Risbro, der snart vender tilbage til jobbet som samfundsredaktør på TV 2/Fyn. Vært: Signe Ryge. Se med her. 

 12.30-14.00: “Danmarks Største Grundlovsmøde”

  • Venstre arrangerer grundlovsmøde i Vejle, som sendes lives på partiets hjemmeside. Taler, fællessang og underholdning. Se med her.  

13.00-14.00: Grundlovsdag Live Taler direkte fra Odense 

  • Alternativet Odense arrangerer en Facebook-event med en række talere fra blandt andet Dyrenes Alliance, Baltic Pipe Nej Tak og Racismefrit Odense. Se med her.

15.00: Music Across Borders

  • Livestreamet koncert med Christoffer, Soleima, Isam B og Nicklas Sahl. Arrangeret af Udenrigsministeriet.  Se med her. 

Har vi overset dit digitale grundlovsmøde? Så tip journalisten bag denne artikel på pere@tv2fyn.dk

Grundlovsdag

Grundloven fylder i år 171 år. Den blev underskrevet 5. juni 1849, og siden da er 5. juni blevet fejret som det nærmeste, vi i Danmark har på en nationaldag. Sidste år blev der afholdt Folketingsvalg på grundlovsdag, hvilket betød, at de fleste traditionelle grundlovsmøder var aflyst. I år skyldes aflysningerne coronakrisens forsamlingsforbud.