Sådan klarer din lokale golfklub sig
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Coranakrisen fik flere medlemmer ud på golfbanerne, og antallet af klubber er stabilt trods mindre nedgang i medlemstallet.
Golf er Danmarks fjerdemest populære sportsgren kun overhalet af fodbold, svømning og gymnastik.
Godt 165.000 spiller golf. På Fyn ligger 17 af landets 185 klubber, og med få undtagelser har de fleste klaret sig godt økonomisk og medlemsmæssigt.
De tre største klubber er placeret i Odense, nemlig Odense Golfklub, Eventyr Golf og Blommenslyst, og selv om Blommenslyst ifølge Dansk Golf Union har mistet 26 procent af de aktive medlemmer regnet fra 2011, er klubben økonomisk velkonsolideret.
På Østfyn synes åbningen af Great Northern at være gået ud over Sct. Knuds Golfklub i Nyborg.
I hvert fald er Nyborg-klubbens medlemstal dykket fra 869 i 2012 til 615 i dag, mens Great Northern fra 2017 er vokset fra 487 til 714.
I Svendborg er der i dag 1.091 medlemmer - lidt flere end i 2012. Også Lillebælt Golfklub har haft medlemsfremgang med 2011 som udgangspunkt, og har i dag 957 aktive.
Hæderkronet golfklub slås mod konkurs - beder Lego-ejer om hjælp
Sct. Knuds Golfklub i Nyborg håber stadig på en redningskrans for at undgå konkurs. Næste år skal klubben afholde den prestigefyldte turnering Challenge Tour.
Sct. Knuds Golfklub er en af landets ældste og hæderkronede klubber, men lige nu overskygger et emne alle andre i klubben.
Klubbens økonomi er elendig, og i værste fald læner man sig op af en konkurs.
Derfor har man blandt andet henvendt sig til golfklubben Great Northern i Kerteminde, der selv landede et underskud på 29 millioner kroner sidste år. Med den ikke ubetydelige detalje, at banen er ejet af Kirk Holding - altså Lego-koncernen.
En pengetank, der ikke løber tør lige med det samme.
De kommende år skal Great Northern og Sct. Knuds samarbejde om to store golfbegivenheder: næste år vil der være Challenge Tour i Nyborg, hvorefter DP World Tour kommer til banerne i Kerteminde i 2026.
En indlysende tanke kunne være, at Sct. Knuds Golfklub blev sattelitklub for Great Northern.
Og der har da også været følere ude i den retning, erfarer TV 2 Fyn, men de er ikke mere aktuelle.
Hænger på tilbagebetaling
Hos Sct. Knuds Golfklub skylder man Arbejdernes Landsbank 13 millioner kroner for byggeriet af foreningens klubhus i 2009.
Ifølge klubbens formand Jørn Nielsen har banken lovet at eftergive otte millioner kroner af gælden, men det hjælper ikke klubben meget.
For klubben hænger fortsat på tilbagebetalingen af 4,8 millioner kroner.
Tilbuddet er gældende indtil 31. december 2024.
Er der ikke fundet en løsning inden da, vil klubbens engagement med banken blive opsagt, og klubben vil komme under konkursbehandling, fremgik det, da sagen for nylig blev behandlet i kommunens kulturudvalg.
Sct. Knuds Golfklub har søgt Nyborg Kommune om at stille en garanti i forbindelse med optagelse af lån på 5,5 millioner kroner enten hos Kommunekredit, bank eller realkreditinstitut.
Alternativt ønsker klubben, at Nyborg Kommune overtager klubhuset.
Men de planer er skudt ned. Nyborg Kommune skal spare op mod 80 millioner næste år og en garantistillelse på 5,5 millioner kroner kræver, at pengene sættes til side som likvider.
Trods de mørke udsigter er formanden for Sct. Knuds Golfklub, Jørn Nielsen, dog meget fortrøstningsfuld.
Ros til borgmester
Han roser Nyborgs borgmester for et pænt stykke arbejde, men en kommende løsning bliver uden Nyborg Kommune, oplyser han.
Der er dog alternativer. En mulighed er, at Arbejdernes Landsforening nedskriver sit tilgodehavende yderligere, men dem løsning foreligger ikke endnu.
Jørn Nielsen forventer en løsning i løbet af november måned.
Klubben lejer i dag sine baner af Juelsberg og Nyborg Kommune og har ifølge de seneste tal fra Dansk Golf Union 615 medlemmer.
Ud over Great Northern, hvor Lego-familien har investeret markante millionbeløb i en bane af international klasse og bevidst har accepteret markante underskud, skiller kun Langesø Golf sig ud med et negativt årsregnskab i 2023 før skat.
Dog med det forbehold at et par af de fynske klubber ikke offentliggør deres regnskab på hjemmesiden eller i CVR-registret.
Ifølge regnskabet kom Langesø Golf ud af året med et underskud på 1,1 millioner kroner.
- 2023 blev præget af turbulent start, hvor Langesø Golf stod uden ledelse og samtidig med udfordringer i forhold til den praktiske varetagelse af opgaver knyttet til drift af golfaktiviteten, herunder Proshop efter Direktøren Hans Berners pludselige død 28. december 2022, hedder det i ledelsesberetningen.
Til trods for at Sct. Knuds Golfklub slås med truslen om en konkurs på grund af gælden i sit klubhus, kom klubben faktisk ud af 2023 med et driftsoverskud på 308.000 kroner.
Men det er altså ikke nok til at kunne betale gælden til Arbejdernes Landsbank.
Ifølge udviklings- og rekrutteringskonsulent i Dansk Golf Union, Kim Uldahl, har medlemstallet i landets golfklubber siden coronakrisen, hvor interessen for golf kulminerede i nyere tid, holdt sig på et højt niveau.
- Vi har vel haft en nedgang på små 1.000 medlemmer. Der har ikke været klublukninger i nyere tid. Det er klart, at det er klubberne omkring de store byer, der har flest medlemmer, mens de tyndt befolkede områder typisk har færre. Men de lever til gengæld ofte på stor frivillighed og tiltrækker mange golfspillere, fordi de ligger i naturskønne områder, siger Kim Uldahl.