Sådan ligger landet - Røjle Klint

-

-

Geolog Gunnar Larsen fortæller i serien, hvordan Fyn er opstået. Fjerde afsnit foregår ved Røjle Klint nær Strib på vestfyn.

Hvor Lillebælt munder ud i Kattegat nordvest for Middelfart, har bølgerne eroderet en 40 meter høj og 2 km lang klint i Kvartærtidens lag. I klinten findes lag fra Elster, Saale og Weichsel istiderne og det sorte Tellina Ler, der muligvis er aflejret i et arktisk hav i slutningen af Elster istiden.

I østenden af klinten findes det lakridskonfektstribede glimmerler og glimmersand fra Oligocæn, og længere mod øst findes det fede, plastiske ler med vulkanske askelag fra Paleocæn og Eocæn.
Der er parkeringsplads lige oven for klinten.

Enestående geologi
Klintens istidslag har stor forsknings- og undervisningsmæssig værdi, da de tidsmæssigt spænder over tre istider og dermed er en vigtig brik i udforskningen af klima- og landskabshistorien. Desuden er Tellina Leret en unik forekomst, der ikke findes andre steder i Danmark.

Oplysningerne er taget fra bogen \"Fyn og Øerne - geologisk set\", og venligst stillet til rådighed af Fyns Amt og Gunnar Larsen.

Oversigt

    Oversigt