I det fynske folks tjeneste

Sådan ser sundhedsreformen ud på Fyn

Det er endnu uvist, hvor mange nye sundhedshuse, stillinger og lægestuderende, der lander på Fyn som resultat af sundhedsreformen. Kommunerne skal selv medfinansiere de nye sundhedshuse.

00:40

Lars Løkke Rasmussen: - Vi er nød til at uddanne nogle flere sygeplejersker. Video: TV 2 - Stillfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

254 millioner kroner. Det er hvad regeringen og Dansk Folkeparti, har afsat til nye moderne sundhedshuse i det sundhedsfællesskab, som består af de ni fynske kommuner uden Middelfart Kommune. Samtidig skal kommunerne selv finansiere omkring 25 procent af byggeomkostningerne til sundhedshusene.

Det fremgår af den aftale, som bliver præsenteret på Christiansborg kl. 9.30.

Hvor mange sundhedshuse regeringen og Dansk Folkeparti forventer at kunne bygge for de penge er endnu uvist.

To nye akutberedskaber på Fyn er der også afsat penge til. Men om det bliver ambulancer, akutlægebiler eller akutbiler er ikke fastlagt. De tre typer biler har forskellige udgifter, og det skal bagefter besluttes lokalt hvordan pengene skal bruges.

Artiklen fortsætter under videoklippet ...

01:49

Video: TV 2

Luk video

Læs også Sundhedsaftale skal få dig til at ringe 113

Hvad er forskellen på beredskaberne?

Ambulance:

  • En bil som kan transportere patienter. Ambulancen er typisk bemandet med to personer, hvor af den ene har uddannelsesniveau af enten behandler eller paramediciner. Må give nogle typer medicin.

Akutbil:

  • Bil bemandet med paramediciner, som rykker ud til eksempelvis patienter med blodpropper og hjertestop. Må give mere medicin end en behandler- / assistentbemandet ambulance. Akutbilen kan ikke tage patienter med.  

Akutlægebil:

  • Bil med læge og behandler eller paramediciner. Rykker også ud til eksempelvis patienter med blodpropper, hjertestop og andre alvorlige situationer. Må give mere medicin end en ambulance og akutbil. Akutlægebilen kan ikke tage patienter med.
Se mere

Uvist hvor introduktionsstillinger og sygeplejerskestuderende ender henne

I aftalen er der også lagt op til, at der skal skabes 320 introduktionsstillinger - her er de 200 nye stillinger, da de allerede er planlagt i forbindelse med regeringens udspil: "En læge tæt på dig." Hvor i landet disse stillinger bliver placeret er endnu ikke endeligt fastlagt.

Det samme gælder de 2000 nye sygeplejerskestuderende, som skal optages fra 2019-2022. Hvordan de bliver fordelt, skal aftales med professionshøjskoler, KL og Danske Regioner.

Regionerne bliver fortsat nedlagt

Akkurat som det hele tiden har været planlagt, vil aftalepartierne nedlægge regionerne, som afløses af nye sundhedsforvaltninger. Her skal tre politikere fra de i alt 22 kommuner nu - ifølge aftalen - styrke kommunernes rolle i det kommende sundhedsvæsen.

Hvad er en introduktionsstilling?

Når en lægestuderende har afsluttet den kliniske basisuddannelse, skal han eller hun have en introduktionsstilling. Formålet er en introduktion til specialet, hvor den studerende finder ud af, om specialet har den studerendes interesse.

 

Kilde: Lægeforeningen 

Se mere

Læs også Fynsk politiker garanterer: - Hvis vi vinder valget, så nedlægger vi ikke regionsrådene

Fakta: Sådan vil regeringen finansiere sundhedsreform

Regeringen og Dansk Folkeparti vil med en ny sundhedsaftale poste ni milliarder kroner i et forbedret sundhedsvæsen.
Der findes ni milliarder kroner til finansiering af den sundhedsreform, som regeringen og DF vil gennemføre.

 

Det sker blandt andet ved at nedlægge regionsrådene, hvorved der spares milliarder kroner på eksempelvis reduceret administration. Det politiske niveau reduceres fra tre til to.

Den økonomiske ramme går fra 2019-2025.

  • Knap to milliarder kroner stammer fra penge, der allerede er afsat på finansloven. 
  • Regionsrådene nedlægges ifølge aftalen, og det frigiver sammenlagt 1,5 milliarder kroner i sparet administration.
  • Danske Regioners formue frigøres til sundhed, hvilket giver 0,3 milliarder kroner.
  • 3,3 milliarder kroner hentes fra den offentlige investeringsramme.
  • Beskæftigelses- og integrationsområdet beskæres med 250 millioner årligt som følge af faldende asyltilstrømning og lavere ledighed. Det giver sammenlagt 1,5 milliarder kroner hen over de seks år.

Kilde: Sundhedsaftalen "Et stærkere sundhedsvæsen - tættere på dig", indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Se mere