Sælger alkohol ulovligt til mindreårige: - Det viser jo, at regeringens forslag ikke vil virke i praksis

Det er ikke godt nok, lyder det fra to politikere som reaktion på eksperiment, hvor flere butikker på Fyn solgte alkohol ulovligt til unge under 16 år. Partierne er uenige om, om en højere aldersgrænse vil virke.

- Det er ikke godt nok.

Sådan lyder reaktionen fra både Venstre og regeringspartiet på, at flere butikker på Fyn ulovligt sælger alkohol til unge, der ikke er fyldt 16 år.

Udstyret med skjult kamera besøgte to veninder på 14 og 15 år i alt 10 butikker på Fyn. Fire steder solgte alkohol til dem uden at se et gyldigt ID.

Du kan se hele videoen med eksperimentet sidst i artiklen.

Venstre: - Viser, at regeringens forbud ikke vil virke

Netop nu forhandler Folketingets partier om en ny sundhedsreform. Som en del af den ønsker regeringen at hæve aldersgrænsen for, hvornår unge kan købe alkohol, til 18 år for al slags alkohol.

Men hos Venstre tror Marlene Ambo-Rasmussen ikke, at det vil gøre den store forskel.

- Videoen med eksperimentet viser jo med al tydelighed, at hele regeringens tankegang om at lave forbud ikke vil fungere i praksis.

Sådan er aldersgrænsen i dag

Hos Venstre mener man, at det er forkert at fratage unge mellem 16-17 år muligheden for at nyde alkohol med lavere alkoholprocenter.

- Jeg tror simpelthen, at regeringen har glemt, hvordan det er at være 17 år.

Hun mener, at ansvaret for unges indtag af alkohol primært skal ligge hos forældre og ikke staten, som i højere grad har et ansvar for at forebygge.


S: - Vi skal være bedre til at føre kontrol

Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg er enig så langt, at to piger på 14 og 15 år ikke bør kunne købe alkohol.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok. Derfor handler noget af vores udspil også om, at vi skal være bedre til at føre kontrol, så butikkerne bliver bedre til at overholde de regler, der er, lyder det fra den fynsk-valgte folketingspolitiker.

Men han understreger, at der er brug for at få gjort op med "den usunde alkoholkultur, der er blandt danske unge".

- Vi har europarekord i druk. De 15-18-årige drikker dobbelt så meget som deres kammerater rundt i de andre europæiske lande, siger Bjørn Brandenborg (S) og fortsætter:

- Vi har med vores forslag ønsket at være løftestang for det, som er sundhedsmyndighedernes anbefaling. Nemlig at man ikke drikker, før man er 18 år gammel, siger Bjørn Brandenborg (S).

Nye anbefalinger for alkohol

Henviser til alkoholfrie uddannelser - men hvor?

Debatten mellem de to politikere blev bragt i TV 2 Fyns udsendelse onsdag aften.

Undervejs giver Bjørn Brandenborg (S) venstrepolitikeren ret i, at forældrene har en del af ansvaret, men påpeger, at det også handler om et samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, hvor mange unge ifølge ham har deres debut med alkohol.

- Der er der allerede nogle fynske uddannelser i dag, som har sagt: "Det gider vi ikke have. Her skal det være det samme rum for alle: Trygt rum uden alkohol", lød det fra retsordfører Bjørn Brandenborg (S).

- Der har vi så sagt i det her forslag, at dem inviterer vi også ind til bordet til nogle snakke om forebyggelse blandt unge.

Bemærk har i forbindelse med en ny video netop ledt efter gymnasier på Fyn, der har taget et valg om at være alkoholfri. Vi er i vores research dog ikke stødt på nogen gymnasier, der har taget et valg om at droppe alkohol til fester og lignende.

Hvad mener unge selv?

I denne og den kommende uge sætter Bemærk fokus på unge og alkohol. Vi undersøger, hvorfor alkohol fylder så meget i vores fællesskaber. Og så tager vi debatten med unge om, hvad de selv ser som de bedste løsninger til at få unge til at drikke mindre alkohol.

Du kan følge med på Bemærks instagramprofil her.

Se hele videoen fra eksperimentet her: