Sæson for spritrazziaer

Politiet er på pletten når julefrokost-sæsonen for alvor begynder fra fredag. Hele december vil bilisterne møde spritkontroller, og kampagne opfordrer julefrokostgæster til at lade bilen stå.

Baggrunden er, at alkohol er en af de største dræbere i trafikken.

29 fynboer blev dræbt i bil, varebil eller på motorcykel i trafikulykker, hvor der var sprit indblandet i tidsrummet fra 2007 - 2011.

100 fynboer kom alvorligt til skade af samme grund.

På landsplan er der sprit indblandet i hver 6. dødsulykke. Tæller man cyklister, knallertkørere og fodgængere med, er det hver fjerde dødsulykke.

Omtanke og alternative drikkevarer

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i en kampagne til, at man finder ud af, hvordan man kommer hjem, inden man tager hul på de våde varer til julefrokost.

De opfordrer også til, at værterne sørger for lækre alkoholfri alternativer til alkohol til julefrokostgæster, der er nødt til at køre hjem bagefter.

Blandt andet har Rådet for Større Trafik og TrygFonden i samarbejde med Dansk Bartender Laug udviklet en alkoholfri glögg.

Så kan kørende gæster også være med i julefællesskabet, håber de.

Se opskriften på Hjuleglögg her

Eller på Facebook her

Fupalkometer

I erkendelse af, at det kan være svært at konfrontere en ven, familie eller kollega med at han/hun har drukket for meget til at køre bil har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden også udviklet et fupalkometer til smartphone.

Ideen er, at den spøg kan gøre det lettere.

Find fupalkometeret her eller i Play Butik eller App Store.