I det fynske folks tjeneste

Sag om mordbrand genoptages

Østre Landsret i Odense genoptager i dag retssagen mod en 18-årig mand, der stod bag mordbrand i Stige.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

1 af 4

Retssagen skulle efter planen afslutte med dom i begyndelsen af oktober. Men forsvarsadvokat Annegrete Gaarde, der repræsenterer den 18-årige, blev syg.

I følge Fyens Stiftstidende er hun nu rask igen og sagen genoptages idag mandag. 

Den 18-årig mand er tiltalt mordbrand, efter at han i november sidste år satte ild til et ældre hus i Odense-forstaden Stige. Husets beboer omkom i branden.

Den omkomne var en 73-årige eneboer. Derfor er den 18-årige er tiltalt efter straffelovens §180, der er den skærpede paragraf for brandstiftelse.

Troede huset var tomt

Den dengang 17-årige meldte sig selv til politiet dagen efter branden.  I grundlovsforhøret erkendte han sig skyldig i brandstiftelse, men han hævdede samtidig, at han ikke troede, at der var nogen hjemme i ejendommen.

Politiet var usikre på, om der skulle være endnu en gerningsmand. Men afhøringer og efterforkning fviste at han havde være alene om det.

Vicekriminalkommissær Jack Liedecke forklarede dengang til TV 2/FYN, at den 17-årige ikke har kunnet forklare, hvorfor han satte ild på gården.

Han havde været i byen med venner, og havde drukket 14 julebryg. Han var meget påvirket af spiritus, da han på vejen hjem satte ild på gården. Han har forklaret, at der bare skulle ske noget.

Straffeloven

§ 180. Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid.

§ 181. Forvolder nogen ellers ildebrand på fremmed ejendom, straffes han med fængsel indtil 6 år.

§ 291. Den, som ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, straffes med bøde, hæfte eller med fængsel indtil 1 år.

Egnet til fængselsstraf

Den 18-årige er tiltalt efter Straffelovens § 180, § 181 stk 1 og 291 stk 2. 

Retslægerådet har vurderet, at den 18-årige er egnet til en almindelig fængselsstraf. 

Retsagen genoptages kl 13.00 og fortsætter tirsdag kl 9.00.