I det fynske folks tjeneste

Savner bedstemor: Spiller kryds og bolle gennem havedøren

Måske kan du lade dine børn være sammen med deres bedsteforældre. Læs her og vurder, hvad det er sikkert for dig.

00:22

Laura og hendes mormor Inge Runøe spiller kryds og bolle gennem Inges havedør. Video: Mette Runøe

Mette Runøe har travlt. Hun hjemmeskoler lige nu tre børn i sit hjem i Søndersø. En af de tre skal efter planen til 9. klasses afgangsprøve til sommer.

Ti minutter væk bor børnenes 77-årige mormor, Inge Runøe, og hende savner børnene at være sammen med. Da Mette forleden fik en besked fra sin mor om, at hun også savnede sine børnebørn, blev Mette først trist, men så fik hun en idé.

Jeg synes, det er en god måde at holde mormors humør lidt oppe på

Laura Runøe

Mette havde nemlig set nogen på Facebook spille kryds og bolle gennem en glasdør, og hun tænkte, at det var en perfekt idé til sin egen datter, Laura, og mormor Inge. Et spil kryds og bolle gennem mormors terassedør. Brikkerne lavede de hjemmefra og lagde i afsprittet tilstand på Inges dørtrin i en kuvert med teksten "Åbn og gå om til havedør".

- Det blev en meget rørt mormor, der kom om til havedøren og så Laura gennem ruden, fortæller Mette Runøe.

Laura blev belønnet med en afsprittet is efter det første vellykkede spil. Succesen blev selvfølgelig gentaget dagen efter. Og idéen er hermed givet videre.

Læs også Lægens svar: Det vil fynboerne vide om corona

- Jeg synes, det er en god måde at holde mormors humør lidt oppe på, siger Laura.

- Hun synes, det er lidt trist at være så meget alene lige nu.

Afsondrede bedsteforældre

Da Inge Runøe er 77 år, er det helt korrekt, at hun ikke er sammen med sine børnebørn, vurderer professor Hans Jørn Kolmos. Han bruger lige nu en stor del af sin tid på at besvare spørgsmål fra fynboer, som er stillet til TV 2/Fyn.

Men faktisk behøver det ikke være så sort-hvidt, om børn og bedsteforældre skal holdes fra hinanden. Hvis bedsteforældrene er under 70 år, ikke lider af kroniske sygdomme som KOL, diabetes eller har forhøjet blodtryk, og hvis både børn og bedsteforældre er symptomfri, kan følgende to scenarier være okay, siger Hans Jørn Kolmos:

Læs også Mød hinanden online: På gaden for at forhindre forsamlinger af børn og unge

1: En familie med ét til to børn og ét hold bedsteforældre, hvor ingen af parterne er sammen med andre.

2: En familie med unge bedsteforældre, for eksempel i 50'erne eller starten af 60'erne. 

- Det handler meget om sund fornuft, undertreger Hans Jørn Kolmos.

Træf fornuftige valg

- Vi er midt i en gigantisk uddannelsesproces, hvor vi lærer folk at træffe fornuftige beslutninger. Det er sådan, vi kommer igennem det her, mener professoren.

Børn og  bedsteforældre

"Hvis bedsteforældre er kronisk syge – så ingen besøg. Jo ældre bedsteforældrene er, jo større risiko har bedsteforældrene for alvorlig sygdom. Selvom ældre føler, at de har et godt helbred, er immunforsvaret svagere, end da de var unge."

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Derfor bliver det en skønssag for hver enkelt forælder, om børn og bedsteforældre skal holdes adskilt. 

- Vi har jo relativt godt styr på vores børn, lige nu, siger Kolmos. 

- Hvis de leger med andre børn i små grupper, og de samme børn hver gang, hvor forældrene har styr på det, så er der ingen grund til at bygge voldsomme barrierer op. Men man skal blive tænksom, hvis der kommer symptomer. Især i forhold til bedsteforældre. Og man skal under alle omstændigheder være omhyggelig med at vaske hænder og aftørre overflader, som hænderne rører ved.

Grænsen for at være "ældre" er af myndighederne sat til 70 år.

Har du kreative idéer til, hvordan børn og bedsteforældre kan bevare kontakten? Del dem med os og resten af Fyn i kommentarfeltet nedenfor.