SDU-forsker: Amme-anbefalingerne bør laves om

Helt nye studier fra blandt andet SDU sætter spørgsmålstegn ved Sundhedsstyrelsens anbefalinger til ammende kvinder.

Ny forskning fra Syddansk Universitet, Københavns Universitet, Færøernes Sygehusvæsen og Harvard University viser, at mødre overfører fluorstoffer til deres spædbørn gennem modermælken.

Fluorstofferne kan skade spædbørnenes immunsystem, og derfor kan de fire-seks måneders amning, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, være for meget for de små.

Forskningen viser nemlig, at spædbørns koncentration af fluorstoffer øges med 20-30 procent for hver måned, en nyfødt udelukkende ammes.

- Vi vidste godt, at små mængder af PFAS (fluorstoffer, red.) kan findes i modermælk, men vores omfattende blodanalyser på en gruppe færøske børn viser nu, at fluorstofferne ophobes i stigende grad, jo længere barnet ammes. Da vi samtidig ved, at stofferne kan skade børnenes immunsystem, vil jeg mene, at tre eller fire måneders amning giver de største fordele, men vi må samtidig begrænse ophobningen af de meget langsomt nedbrydelige fluorstoffer i spædbørnene, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på SDU og Harvard School of Public Health, som står bag studiet sammen med kolleger på Københavns Universitet og Færøernes Sygehusvæsen.

Kan få helbredsmæssige konsekvenser

Fluorstofferne sættes ydermere i forbindelse med alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, blandt andet nedsat frugtbarhed, hormonelle forstyrrelser og skader på immunsystemet.

- Resultatet bør absolut ikke afholde kvinder helt fra at amme, men vi er bekymrede over, at disse kemikalier bliver overført til den næste generation i en så tidlig og sårbar alder. Fluorstofferne er heldigvis ved at blive udfaset i EU og internationalt, men det går langsomt, og stofferne findes stadig i vores regntøj og vores smudsafvisende gulvtæpper og ikke mindst i miljøet som følge af mere end 50 års anvendelse, siger Philippe Grandjean.

Oversigt

    Oversigt