I det fynske folks tjeneste

SDU-historiker utilfreds med Stasi-agenter

Tidligere Stasi-agenters optræden ved en konference på Syddansk Universitet kaldes nu for utilfredsstillende af arrangøren efter massiv tysk kritik.

En flok tidligere Stasi-agenter skulle have kastet nyt lys over den østtyske efterretningstjeneste ved en nylig konference i Odense. Men arrangøren erkender nu, at det ikke lykkedes.

- Vi er ikke tilfredse med deres bidrag. De var alt for ukonkrete og for politiske, og de ytringer for dødsstraf, de kom med, kan vi selvfølgelig ikke gå ind for, siger arrangør Thomas Wegener Friis, forskningsadjunkt ved Center for Koldkrigsstudier, til Ritzau.

Stasi-konferencen blev holdt forrige weekend på Syddansk Universitet (SDU), og har fået hård kritik i Tyskland, fordi Thomas Wegener Friis havde valgt at invitere de tidligere Stasi-folk til at holde oplæg. Tyske medier har kaldt det for en "firmaudflugt for Stasi", fordi to busser fragtede de tidligere efterretningsfolk til konferencen, hvor de blandt andet kom med udtalelser om, at "forrædere bør skydes".

Den danske forsker har derfor taget afstand fra Stasi-folkene og deres udtalelser i en skrivelse på tysk på SDU's hjemmeside.

"Denne foragt for grundlæggende menneskerettigheder og vores
samfundssystem bør der i al tydelighed tages afstand fra", skriver Thomas Wegener Friis blandt andet.

Han mener dog stadigvæk, at det var rigtigt at holde konferencen og invitere de tidligere Stasi-folk.

- De levede ikke op til vores forventninger, men vi ville afprøve muligheden. Og selvom vi ikke fik noget ud af Stasi-folkene, fik vi meget ud af alle de andre videnskabelige bidrag, som trods alt fyldte det meste af konferencen, siger han.

Skrivelse er kun offentliggjort på tysk. Det skyldes, at Thomas Wegener Friis ikke mener, at der var behov for at præcisere noget over for danskerne og de danske medier.

- Det er primært for at tydeliggøre over for tyskerne, hvor universitetet står i forhold til de tidligere spioner, fordi det ikke stod lysende klart for tyskerne ud fra det tyske mediebillede. De danske medier har haft en kritisk, men fair dækning af begivenheden, siger Thomas Wegener Friis.