SDU: Kviksølv koster samfundet 750 mio.

For mange danskere har kviksølv i kroppen. Det er både farligt for gravides fostre og skyld i ekstraudgifter i sundhedsvæsenet på 750 mio. kroner hvert år.

En lille bundt hår på tykkelse med en tændstik kan fortælle hvor forgiftet din krop er. I hvert fald når det kommer til det farlige kviksølv, vi især får via fisk og skaldyr.

Ti procent af danskerne har nemlig for meget af det farlige tungmetal i kroppen. En beregning fra en række økonomer, peger ifølge professor i miljømedicin, Phillipe Grandjean fra SDU, på, at det koster samfundet 750 mio. kroner om året.

- Det synes vi er en meget høj pris at betale, siger han.

Beregningen, fortæller han, bygger på forskning om at børn, der får for meget kviksølv i kroppen som fostre, har lavere intelligens, dårligere hukommelse og yder dårligere i skolen.

- Når kviksølv kommer ind i kroppen på et tidspunkt, hvor hjernen udvikler sig meget, fx hos fostre, har det stor betydning, siger Philippe Grandjean.

Derfor har Syddansk Universitet iværksat et forskningsprojekt, der ved hjælp af en lille tot hår måler kviksølvniveauet hos gravide, og derefter rådgiver dem om hvilke fisk, de bør gå udenom.

- Det er især tunfisk, helleflynder, hellefisk og haj, der har et meget højt niveau af kviksølv. Så vores råd er at spise mindre fisk og helst fra Kattegat eller Vesterhavet. Spis makrel, rejer, sild, rødspætte og torsk. Spiser man den slags fisk til daglig så får man de sunde ting fra fisk, man har brug for, men undgår samtidig kviksølv, forklarer Philippe Grandjean.