SDU-lektorer: Grænsekontrol gør Danmark til grin i EU

Grænsekontrol vil kræve brud med Schengen-samarbejdet, og det kan få konsekvenser for Danmarks rolle i EU.

 

 

Dansk Folkeparti har længe drømt om at indføre grænsekontrol ved overgangen til Danmarks landfaste nabo Tyskland. Men ifølge flere eksperter kan det ikke lade sig gøre.

Så længe Danmark er med i det europæiske Schengen-samarbejde, er det ikke muligt at indføre nogen form for permanent eller fysisk grænsekontrol, mener Gerd Battrup, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i grænseregionsforskning.

- Det er meget klart reguleret, hvad man må og ikke må i Schengenaftalen. Og det er helt klart, at man ikke må foretage systematisk grænsekontrol, hvor man står ved grænsen hele tiden, siger Gerd Battrup.

Rebecca Adler-Nissen, lektor i EU-politik ved Københavns Universitet, er enig i, at traditionel grænsekontrol ikke er muligt.

- Dansk Folkeparti skal være kreative. Man kan ikke indføre egentlig grænsekontrol, men der er nogle forskellige muligheder for at få noget, der ligner. For eksempel ved at bruge videoovervågning ved grænserne, siger hun.

Hvis Dansk Folkeparti gør sig forhåbninger om en permanent grænsekontrol, mener Gerd Battrup, at det vil kræve en udmelding af Schengen-samarbejdet.

- Danmark kan kun indføre grænsekontrol ved at melde sig helt ud. Det kan godt lade sig gøre, men det vil sandsynligvis betyde en meget kontant afregning fra de andre EU-lande, da vi bryder et samarbejde.

- Danmark bliver i forvejen opfattet som ret besværlig, og et brud med Schengen kan derfor få konsekvenser for Danmarks forhold i EU, siger hun.

Gerd Battrup forestiller sig samtidig, at det ikke vil falde i god jord hos Danmarks naboer og samarbejdspartnere.

- Jeg forestiller mig, at det kan ende som i 2011, da grænsekontrollen sidst var til diskussion. Dengang blev Danmark gjort totalt til grin, for man opfatter det ikke som om, at vi har de store grunde til at indføre grænsekontrol, siger hun.

Tilbage i 2011 var grænsekontrollen også til forhandling blandt Folketingets politikere. Selvom forslaget ikke blev gennemført, var idéen til stor morskab rundt omkring i EU.

I Tyskland gik det så vidt, at både tyske aviser og den tyske tv-kanal ZDF lavede satire over Dansk Folkepartis ønske om grænsebomme.

Rebecca Adler-Nissen tror også, at det vil få negative konsekvenser, hvis Danmark forlader Schengen-samarbejdet. Derimod mener hun, at grænsekontrollen kan opnås ad andre veje.

- Der er en generel europæisk interesse i at finde en løsning. Præmissen er bare, at man skal finde nogle fælles løsninger, og ikke bare indføre forskellige regler i hvert land, siger Rebecca Adler-Nissen.

Oversigt

    Oversigt