Se videoer: Netop nu er chancen størst for at se storken på Fyn

Du er heldig og blandt de få, hvis du ser en stork flyve forbi. Den er dog set flere steder på Fyn, hvor den i disse uger flyver hen over øen.

Der er igen i år set storke flere steder på Fyn. Selv om storken er sjælden i det fynske og formentlig ikke slår sig ned på øen, flyver den ofte hen over Fyn i forårsmånederne.

Der er flere fynboer, som har indsendt billeder af storke i det fynske landskab. Her er den blandt andet observeret mellem Korup og Næsbyhoved-Broby i det nordvestlige Odense.

Ifølge storkene.dk, der registrerer storke i Danmark, er den alene i april også set i Nørre Aaby, Søndersø, Gislev, Assens og Middelfart.

Berit Jonstrup fra Skårup var søndag aften så heldig, at hun kunne nyde aftensmad på terrassen med det smukke og sjældne syn
Fotograf: Fotograf: Redigering:
Billedet er taget tæt ved Skårup.
Billedet er taget tæt ved Skårup.
Foto: Karina Meldgaard Frederiksen
Storkene er også set i Søndersø.
Storkene er også set i Søndersø.
Foto: Blanka Tøndering

Har du også set storken?

- Man skal nok være lidt hurtig, hvis man skal nå at se dem, siger Jess Frederiksen, der er bestyrelsesformand for storkene.dk.

Hvis man ser den, skal man ikke forvente, at den bliver hængende i lokalområdet. Tværtimod.

Fakta om storke


På vej fra Afrika

Storkene er i disse måneder på vej tilbage til Danmark, efter de har brugt vinteren i Sydeuropa eller Afrika.

Storkene, man kan se på Fyn, kommer formentlig fra Nordøsttyskland og er trukket med vinden mod det fynske.

Afhængig af vejret kan det være, de ender med at slå sig ned her, men det mest sandsynlige er, at de langbenede fugle flyver andre steder hen.

Sidste år har man på Nordfyn forsøgt at bygge reder, så storken får lyst til at blive i det fynske. Det er 57 år siden, at en stork sidst slog sig fast ned på Fyn. Dengang holdt den til i Odense-bydelen Næsby. 

Sabina Gundelund fangede storken på video søndag morgen mellem Ejby og Gelsted.
Fotograf: Fotograf: Sabina Gundelund

Her slår storken sig ned

Det er ikke tilfældigt, at det er på Nordfyn, man har valgt at få storken til at slå sig ned, mener redebygger Hans Skov.

- Der er store græsarealer, vandhuller og en bæk. Her kan storken finde mad, og jeg vil faktisk kalde det et ideelt storkeområde, siger Hans Skov, der også fortæller, at man skal høste engene lidt oftere, da storkene ikke kan se deres føde, hvis græsset er højere end ti centimeter.

Storke slår sig ofte ned på Sjælland, i Sønderjylland og på Djursland. 

Se optagelser fra Nordfyn, hvor man i 2020 byggede en rede for at tiltrække storken.
Fotograf: Sune Jørgensen / Flemming Ellegaard (fotograf)

Oversigt

    Oversigt